Considerată de mulţi o simplă buruiană, păpădia are numeroase proprietăţi terapeutice pe care ştiinţa începe să le confirme. Păpădia a fost folosită de secole în medicina tradiţională datorită proprietăţilor sale curative în afecţiuni variate, precum hepatită, anorexie şi afecţiuni legate de splină şi ficat.
Aceasta conţine minerale, precum fier, potasiu şi zinc, dar şi vitaminele A, B, C şi D. Frunzele de păpădie sunt folosite pentru a da savoare salatelor, sandviciurilor şi ceaiurilor. Rădăcinile sunt folosite în unii înlocuitori de cafea, iar din flori se pot face unele vinuri, scrie umm.edu.
Papadia conţine substanţe chimice ale căror proprietăţi sunt studiate din punctul de vedere al beneficiilor pe care le-ar avea asupra sănătăţii. Studii efectuate pâna în prezent au concluzionat că păpădia conţine cantităţi deloc neglijabile de antioxidanţi şi substanţe antiinflamatoare.
Mai exact, un studiu a investigat proprietăţile antioxidante ale rădăcinii de păpădie în cazul iepurilor a căror dietă era compusă în mare parte din alimente bogate în colesterol. Rezultatele au arătat o îmbunătăţire a profilelor lipidice şi a activitaţii enzimatice antioxidante. Astfel, cercetătorii au concluzionat că păpădia ar putea proteja împotriva stresului oxidativ legat de anumite tulburări circulatorii.
Cum se culege şi cum se foloseşte rădăcina de păpădie
În loc să o smulgi cu tot cu rădăcină ca atunci când cureţi pământul de buruieni, sapă în jurul rădăcinii până reuşeşti să o scoţi şi încearcă să nu o rupi pentru că altfel rişti să pierzi din sevă, unde se află mare parte din proprietăţile sale.
Conditiile de uscare sunt esentiale pentru calitatea şi eficienţa plantei. Evită uscarea rădăcinilor în aer liber, pentru că astfel se distrug calităţile medicinale. Acestea se usucă mai bine în interior, pe rafturi. De asemenea, depozitarea se face în locuri uscate, la temperatura camerei.
Moduri de utilizare a păpădiei
Pentru a beneficia din plin de calităţile sale terapeutice, încearcă următoarele variante de folosire:
Decoct din radacini– Se pun aproximativ 30 de grame de rădăcini uscate într-o oală cu 0.5 l apă. Se acoperă şi se lasă să fiarbă 20 de minute. Se strecoară apa şi se păstrează pentru ceai.
Ceai anticelulitic din frunze de păpădie – datorită proprietăţilor diuretice ale frunzelor de păpădie; se poate combina o parte frunze de păpădie cu o parte frunze de urzică iar infuzia rezultată se consumă de două ori pe zi. Pentru rezultate optime se recomandă o alimentaţie cât mai bogată în legume, fructe şi verdeţuri dar şi activitate fizică moderată zilnic, scrie viataverdeviu.ro.
Posibile interacţiuni cu anumite medicamente
Păpădia are efecte diuretice, de aceea anumite medicamente pot avea o perioadă de acţiune mai mică, fiind eliminate mai repede prin urină. Trebuie avut în vedere acest lucru, mai ales dacă urmezi tratament cu:
antiacide
anticoagulante
diuretice
medicamente folosite în tratamentul diabetului
medicamente pentru afecţiuni ale ficatului