Nimeni nu s-a mai aventurat pe Everest după cutremurul ce a avut loc în Nepal anul trecut în aprilie şi care a fost urmat de o avalanşă în urma căreia au murit 24 de oameni. Cutremurul de 7.8 grade pe scara Richter, care a lovit Nepalul în cea mai populată zonă, a ucis 8.000 de oameni, a rănit alţi 21.000 şi a distrus capitala Kathmandu şi regiuni întregi din zonele rurale.
Chiar dacă guvernul nepalez nu a oprit oficial accesul pe Everest, a închis cea mai populară rută de escaladare Khumbu Icefall. Totodată, măsurile dure luate de guvernul nepalez în privinţa alpinismului sportiv, i-a determinat pe eventualii doritori să renunţe. La rândul lui, guvernul chinez a interzis ascensiunea pe partea dinspre Tibet, de frica replicilor seismice.
În octombrie, alpinistul japonez Nobukazu Kuriki, care şi-a pierdut nouă degete pe munte într-o expediţie din 2012, a renunţat să mai ajungă în vârful Everestului după ce condiţiile meteo au devenit periculoase. ”Am făcut tot ce am putut, dar m-am gândit că, dacă voi continua, nu mă voi mai putea întoarce viu din cauza vântului puternic şi a zăpezii puternice”, a scris pe Twitter alpinistul în vârstă de 33 de ani.
Tragedia de anul trecut a venit la un an după ce în 2014 un număr de 16 şerpaşi au murit într-o avalanşă produsă la baza din Khumbu Icefall.
Avertismentul cercetătorilor: Până în 2100 rămânem fără gheţari pe Everest
În 2013, Everestul a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri, după ce 658 de oameni au ajuns în vârf, fapt ce a declanşat tragerea unor semnale de alarmă, mai ales în privinţa faptului că pe cel mai înalt vârf din lume încearcă să ajungă şi foarte mulţi oameni nepregătiţi. O parte dintre aceştia mor. Numai în 2013 s-au înregistrat 8 decese.
Ascensiunea pe Everest va deveni din ce în ce mai periculoasă în contextul în care încălzirea globală va topi zăpada cu până la 70%, potrivit avertismentelor unor cercetători, fapt care va conduce la declanşarea avalanşelor, apariţia crevaselor, precum şi la îngreunarea escaladării fiindcă alpiniştii ar trebui să se susţină de rocă.
Sursa: Washington Post