Ne stresează gândul că mâine e ziua de luni. Această zi a începutului de săptămână e considerată cea mai proastă zi. Dar de ce? Mai jos aveţi rezultatele mai multor studii despre atitudinea oamenilor despre ziua de luni.
1. Modele de somn
Minţile noastre sunt sclavi absoluţi a bioritmului nostru. Din moment ce majoritatea oamenilor nu dorm suficient în timpul săptămânii, încearcă de multe ori să facă acest lucru în weekend. Dar şi chiar o oră de somn ”peste progam” bulversează ceasul tău biologic. Potrivit oamenilor de ştiinţă, somnul în plus doar te face mai obosit la începutul săptămânii. Acest lucru face şi mai grea trezirea în dimineaţa zilei de luni, chiar dacă aţi crede că v-aţi odihnit bine în zilele libere.
2. Schimbarea bruscă
Oamenii de ştiinţă au descoperit că atunci când li se cere oamenilor să înregistreze emoţiile lor la intervale regulate, se pare că zilele de luni nu sunt mai stresante sau deprimant decât marţi, miercuri sau joi. Doar vineri anticipează week-end şi e mai puţin stresantă. Atât că toate zilele de lucru sunt la fel de teribile. Dar dacă oamenii sunt rugaţi să-şi amintească ce zi a fost cea mai neplăcută, ei vor spune mereu luni. Acest lucru vine din faptul că există o schimbare mai mare emoţională de duminică (o zi fericită de week-end) până luni (o zi de lucru) decât există între două zile de muncă.
3. Te simţi vinovat faţă de tine
Week-end-ul ar putea implica mai multe activităţi despre care te vei învinovăţi pe tot parcursul săptămânii: vei mânca prea mult, vrei consuma alcool sau vei fuma mai mult decât de obicei. Toate aceste activităţi te pot face să te simţu prost. Un studiu a constatat că femeile americane de toate vărstele se simt mai puţin atractive în zilele de luni.
4. Eşti mai putin ”sănătos”
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, chiar si oamenii care, în general, îşi menţin greutatea stabilă cântăresc mai mult la începutul săptămânii. Zilele de luni sunt, de asemenea, cele mai comune zi în care oamenii suferă atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. Alţii decât cei menţionaţi anterior, chiar dacă nu ajung la spital, tensiunea lor arterială este mai mare în ziua de luni.
6. Nu-ţi place job-ul tău
Potrivit unui sondaj Gallup -70 la sută din oamenii urăsc sau, în cel mai bun caz sunt „complet nesatisfăcuţi” de la locul lor de muncă. Acest lucru contribuie la ceea ce psihiatrii şi antrenorii numesc „Monday Blues”. Sentimentele de depresie şi anxietate pot începe în noaptea de duminică, ceea ce duce la o zi de luni mai neproductivă. Aceasta ar fi explicaţia de ce 37 la sută din cererile de angajare sunt prezentate în zilele de marţi, mai mult decât în orice altă zi.