Un nou studiu a constatat că sentimentul de invidie poate produce reacţii atât negative, cât şi pozitive printre şomerii care-şi caută un loc de muncă.
Cercetatorii de la patru universităţi au examinat comportamentul a 335 şomeri care erau în căutarea unui loc de muncă. Studiul a constatat că persoanele care-şi comparau efortul lor cu cel al colegului aveau mai multe şanse de a scrie ceva inexistent în CV, fie pentru a exagera un pic adevărul fie pentru a prezenta informaţii în ”întregime”.
„Invidia în procesul de căutare a unui loc de muncă are potenţialul de a produce reacţii atât negative, cât şi pozitive. Negativ este că oamenii au tendinţa de a exagera în întocmirea CV-ului, iar pozitiv este că depun mai mult efort în căutare”, a declarat co-autorul studiului Brian Dineen, profesor la Şoala de Management Krannert la Universitatea Purdue (SUA.)
O altă constatare a studiului este că invidia ar putea determina studenţii absolvenţi să depună un efort mai mare în situaţii mai puţin critice în ocuparea forţei de muncă. Pentru aceasta, cercetătorii au observat comportamentul a 49 de studenţi absolvenţi ce erau în căutarea unui loc de muncă cu normă întreagă şi stagii. Cei care aplicau pentru stagii de practică au demonstrat un mai mare efort şi nu au minţit în CV.
„Invidia poate fi mai dureroasă atunci când locurile de muncă par disponibile. A fost o concluzie surprinzatoare „, a declarat Dineen.
Studiul a fost realizat de mai mulţi oameni de ştiinţă de la diferite universităţi: Michelle K. Duffy, de la Universitatea din Minnesota; Christine A. Henle, de la Universitatea de Stat din Colorado; Kiyoung Lee, de la Universitatea din Buffalo.