Cercetătorii americani au făcut un pas important în dezvoltarea sistemelor de inteligenţă artificială
O echipă de cercetători din cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia a descoperit modalitatea prin care creierul uman procesează informaţiile pe care le primeşte din exterior. În acest sens, s-a dovedit faptul că numai 0,15% din totalul datelor asimilate sunt prelucrate în interiorul organului central al sistemului nostru nervos.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au realizat un experiment, în care au expus în faţa subiecţilor imagini abstracte. Pentru a demonstra modul în care creierul uman reuşeşte să proceseze informaţiile cu care intră în contact, cercetătorii au expus din nou imaginile abstracte, însă, de data aceasta, pe porţiuni.
În acelaşi timp, specialiştii au testat capacitatea unui algoritm de a finaliza testul pe care l-au avut de parcurs subiecţii umani. Algoritmul creat de oamenii de ştiinţă americani se bazează pe tehnica proiecţiei întâmplătoare, folosită în mod special în domeniul IT, pentru a comprima cantităţi importante de informaţii.
Rezultatele testelor au arătat că atât subiecţii analizaţi cât şi algoritmul folosit s-au comportat în mod asemănător, în momentul în care trebuiau să recunoască imaginile abstracte. Prin intermediul celor două experimente s-a putut demonstra faptul că algoritmii matematici procesează informaţiile primite din exterior într-un mod similar cu creierul uman.
Cercetătorii americani au făcut, astfel, încă un pas în dezvoltarea sistemelor de inteligenţă artificială. Cu toate acestea, nici până acum nu se cunoaşte cu exactitate modul în care creierul nostru reuşeşte să proceseze cantităţile impresionante de informaţii cu care intră în contact.
Sursa: sciencealert.com