Procesul de uscare îndepărtează şi câteva vitamine solubile în apă, inclusiv vitaminele B, C, precum şi alţi antioxidanţi. Problema adevărată în cazul fructelor uscate este cantitatea de zahăr şi carbohidraţi conţinută. O ceaşcă de caise tăiate bucăţi are 74 de calorii, în timp ce o ceaşcă de caise uscate are 212 calorii. Prin urmare, consumul de fructe uscate pentru nutrienţii aduşi vine şi cu calorii în plus, însă această comparaţie nu este tocmai îndreptăţită din moment ce majoritatea oamenilor nu ar mânca o ceaşcă întreagă de caise uscate, scrie hubpages.com.
Nu toate fructele uscate sunt la fel, iar unele sunt mai bune decât altele din punct de vedere nutriţional.
O altă problemă este că multe dintre acestea conţin conservanţi cum ar fi sulf şi sulfiţi, care pot declanşa reacţii alergice şi atacuri de astm.
Cu toate că în general nu sunt mai sănătoase decât fructele proaspete, cele uscate au şi multe beneficii, precum:
-sunt uşor de folosit şi pot fi adăugate la multe feluri de mâncare în care nu am putea folosi fructe proaspete;
– sunt o sursă bună de fibre
– nu se strică repede şi ocupă un spaţiu mic de depozitare
– reprezintă o gustare sănătoasă atunci când e consumată în cantităţi mici
Cele mai bune fructe uscate ca valoare nutriţională sunt smochinele, caisele, prunele şi piersicile, în timp ce la polul opus se află merele, perele şi bananele.
Fitday.com a făcut o lista cu cele mai sănătoase fructe uscate, care este foarte folositoare dacă doriţi să faceţi o comparaţie între caloriile şi nutrienţii pe care le au fiecare. O porţie de fructe este socotită la o jumătate de ceaşcă.
Piersicile – o porţie, adică ½ ceaşca, conţine 191 de calorii; 6.5 grame de fibre; 34% din necesarul de vitamina A, 18% din necesarul de fier, dar şi potasiu, cupru şi niacin.