Oamenii care înjură mult au un vocabular mai bogat decât cei care se abţin de la asta – VIDEO
Noul studiu contestă stereotipul precum că oameni care folosesc cuvinte necuviincioase au un lapsus în bagajul de cuvinte şi din această cauză înjură, fiindcă nu găsesc alte cuvinte potrivite pentru a se exprima.
”Genul de oameni care înjură nu sunt în nici un caz lipsiţi de educaţie sau de vocabular sărăc, ei pur şi simplu sunt ai dracului de nebuni”, susţine specialistul în limbă engleză, Stephen Fry.
Psihologii Kristin Jay şi Timothy Jay, de la Colegiul Marist şi de la Colegiul de Arte liberale din Massachusetts, vin cu ipoteza că oamenii care sunt versaţi în exprimarea necenzurată au o mai mare fluenţă verbală şi un bagaj de cuvinte mai bogat.
Pentru primul experiment: oamenii de ştiinţă au invitat 43 de participanţi (30 femei şi 13 bărbaţi) cu vârsta cuprinsă între 18 şi 22 de ani. Aceştia au fost rugaţi să înjure cît pot de mult timp de 60 de secunde. După, au fost rugaţi să numească câte animale ştiu în 60 de secunde. Cercetătorii au folosit denumirile de animale ca indicator al vocabularului bogat alături şi de alte teste lingvistice (FAS) de testare a fluenţei verbale. Participanţii au generat un total de 533 de cuvinte necenzurate.
La un alt exeperiment au fost invitaţi 49 de participanţi (34 de femei şi 15 bărbaţi) cu vârsta cuprinsă între 18 şi 22 de ani. Ei au fost rugaţi să scrie, de data aceasta, toate cuvintele necenzurate şi denumirile de animale care încep cu litera ”A”. Ei au mai trecut şi alte teste FAS de testare a fluenţei verbale.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că abilitatea de a genera înjurături nu a fost un indice al sărăciei limbajului general, ci mai degrabă este corelată pozitiv cu alte aptitudini de fluenţă verbală.
„Un lexicon voluminos de cuvinte tabu poate fi considerat un indicator de abilităţi verbale sănătoase. Vorbitorii care folosesc cuvinte tabu înţeleag conţinutul lor general expresiv, precum şi nuanţele distinctele care trebuie să fie elaborate pentru a utiliza insultele într-un mod corespunzător. Capacitatea de a face distincţii nuanţate indică cel mai bine prezenţa cunoştinţelor lingvistice”, concluzionează cercetatorii.
Sursa: Science Alert