Studiile anterioare au sugerat că mutaţiile celulare aleatorii au jucat un rol important în dezvoltarea tumorilor, această constatare este numită "ipoteza ghinionistă" şi ea e responsabilă de 65 la sută din totalul cazurilor de cancer.
Un alt studiu statistic american vine, însă, cu ideea că 70-90% de cazuri de cancer pot fi eviate dacă ”printr-o magie” am putea elimina factorii externi de risc.
Factorii precum fumatul, alcoolul, expunerea neprotejată la soare, poluarea aerului şi altele provoacă 90 % de cazuri de cancer, demonstrează cercetătorii de la Universitatea Stony Brook.
Ultima constatare a oamenilor de ştiinţă sugerează că am putea să reducem riscul de cancer doar dacă am schimba stilul de viaţă, cum ar fi evitarea expunerii la soare, renunţarea la fumat sau reducerea numărului de ţigări fumate.
Noul studiu realizat la Universitatea Stony Brook din New York, sugerează ca incidenţa cancerului este mult prea mare pentru a fi explicată prin mutaţii simple la nivel de diviziune celulară.
„Am demonstrat că factorii de risc intrinseci contribuie modest la dezvoltarea cancerului. Ratele de acumulare a mutaţiilor prin procese interne nu sunt suficiente pentru a ţine cont de riscurile de cancer observate. Potrivit noilor studii, aproape 75 la sută din riscul de cancer
colorectal este considerat a fi din cauza
dietei. Iar 86 la sută din riscul de a face
cancer de piele e din cauza expunerii la soare. 75 la sută din şansele de a avea cancer la cap şi gât se datorează consumului de
alcool şi
tutunului”, a declarat Yusuf Hannun, de la Universitatea Stony Brook, SUA.
”Deşi unele forme rare de cancer pot fi cauzate de mutaţii genetice, cele mai comune cazuri de cancer sunt cauzate de factorii de mediu”, precizează Yusuf Hannun.
„Sunt destule dovezi convingătoare că factorii externi joacă un rol major în multe forme de cancer. În cazul multor tipuri comune de cancer, acest studiu ajunge la concluzia că 70-90 la sută din cazurile de cancer sunt cauzate de factori de risc externi. Dacă vorbim direct, aceste 70 – 90% de cazuri de cancer pot fi evitate”, a declarat Kevin McConway, profesor de Statistică Aplicată la Open University din Marea Britanie.
„Aceste descoperiri nu vin cu soluţii pentru tratamentul cancerului, dar ne spun că cele mai multe tipuri de cancer ar putea fi prevenite dacă am şti cu toţii factorii de risc extrinseci care cauzează această boală”, a declarat Paul Faraon, profesor de Epidemiologia Cancerului la Universitatea din Cambridge.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, în creştere cu aproape 4.000 faţă de 2008, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice.