Conform declaraţiilor reprezentanţilor Guvernului Columbiei, în acest an, pe data de 27 noiembrie, o echipă de cercetare a descoperit în largul coastelor columbiene epava celebrei epave spaniole San José. La scurt timp, SUA şi Spania au revendicat descoperirea, susţinând că au identificat epava cu mult înainte de intervenţia echipei columbiene. Motivul revendicării este mai mult decât evident: se presupune că încărcătura navei are o valoare cuprinsă între 4 şi 17 miliarde de dolari.
În momentul în care s-a scufundat, galionul San José transporta o cantitate însemnată de obiecte confecţionate din metale şi pietre preţioase, a căror materie primă fusese obţinută din minele peruane. În 1708, vasul se îndrepta spre Spania, când a fost atacat şi distrus de navele flotei britanice. Misiunea a făcut parte din planul complex al englezilor de a limita hegemonia spaniolă pe mările şi oceanele lumii.
Conform declaraţiei lui Justin Leidwanger, cercetător în cadrul Universităţii din Stanford, epava navei San José este cu atât mai valoroasă cu cât rămăşiţele celor 600 de marinari de la bord se află şi acum pe fundul Mării Caraibelor. Mai mult decât atât, obiectele de pe epavă pot aduce informaţii referitoare la viaţa de zi cu zi a celor care activau pe puntea galionului.
Guvernul columbian a oferit foarte puţine informaţii despre modul în care nava San José a fost identificată. Cu toate acestea, arheologii spun că identificarea a fost făcută în mod corect, iar epava descoperită este, într-adevăr, cea a navei spaniole scufundate în anul 1708.
Deocamdată, nu se ştie cu exactitate ce se va întâmpla cu descoperirea impresionantă făcută de arheologii columbieni. Guvernul de la Bogotá şi-a declarat intenţia de a susţine în continuare demersul prin care epava este cercetată. Conform declaraţiilor liderilor columbieni, în viitorul apropiat va fi realizat un muzeu, în care cei interesaţi pot afla povestea celebrului galion spaniol San José.
Citeşte şi:
După apariţia galionului San Jose, spaniolii au cerut comoara. Ce răspuns le-a dat Columbia
Sursa: livescience.com