Cercetătorii Universităţii din Ohio au ajuns la concluzia că traiul în concubinaj are aceleaşi beneficii ca şi căsătoria. Deşi studiile efectuate la începutul anilor ’90 arătau că persoanele aflate într-o relaţie manifestă sentimente mai puternice pentru partenerii lor, în momentul în care păşesc în faţa altarului, acum se pare că actul mariajului nu constituie decât o formalitate.
Există, însă, o diferenţă între persoanele care nu au mai avut o relaţie stabilă până în momentul căsătoriei şi cele care au trecut prin astfel de experienţe. În cazul bărbaţilor care se află la prima experienţă amoroasă, impactul sentimental dat de experienţa căsătoriei este mult mai intens decât dacă ar fi trăit până atunci în concubinaj. Pe de altă parte, femeile nu resimt atât de puternic diferenţa dintre mariaj şi convieţuirea nelegitimă.
În cazul persoanelor care au avut mai mulţi parteneri până în momentul căsătoriei, discrepanţa dintre căsnicie şi concubinaj este insesizabilă. „Tinerii pe care i-am studiat şi-au ales parteneri mai buni pentru a-şi continua viaţa, pentru că au acumulat în timp experienţa necesară selectării perechii potrivite”, a declarat Claire Kamp Dush, cercetător în cadrul Universităţii din Ohio, SUA.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că diferenţa dintre sexe se regăseşte în atitudinea pe care o au partenerii vis-a-vis de insituţia căsătoriei. Astfel, s-a demonstrat faptul că bărbaţii se implică mai mult decât femeile în relaţii ce nu se concretizează în faţa stării civile. Cu toate acestea, impactul emoţional provocat de intrarea într-o relaţie este mult mai puternic în cazul femeilor decât în cel al bărbaţilor.
Studiul a fost realizat pe 8700 de subiecţi, care au fost chestionaţi în legătură cu atitudinea lor faţă de instituţia căsătoriei. Cercetarea a fost întreprinsă pe parcursul a 10 ani.
Sursa: sciencealert.com