Banca funcţionează pe baza unui „Organizator de timp” şi, spre deosebire de instituţiile financiare clasice, fără prea multă birocraţie. Orice persoană care vrea să fie clientul acesteia se poate înscrie pe liste, iar, atunci când doreşte, munceşte o oră sau mai multe în folosul cuiva. În schimb, această perioadă se înregistrează drept „ore de credit”, astfel că, mai târziu, clientul poate solicita ajutor, în limita timpului lucrat. Durata de muncă este egală pentru fiecare serviciu prestat, indiferent de natura lui.
„Funcţionează ca o bază de date în care este înscrisă cerere şi ofertă a unor oameni. Oamenii aceia prestează un anumit serviciu şi sunt plătiţi în file de cec care valorează cât au lucrat în ore”, a declarat Alexandru Dan, iniţiatorul proiectului, pentru Digi24.
Oamenii vin la Banca Timpului dispuşi să ajute, dar şi cu speranţa că vor obţine ceva foarte util la schimb, care să le uşureze puţin viaţa atât de agitată. Una dintre clientele băncii din Zalău este şi Doris Vereş care lucrează acum ca asistent social pentru copiii bolnavi de autism. La Banca de Timp, însă, îi doreşte să îşi ofere serviciile de şofer. În schimb, ar vrea să primească ceva consultaţii gratuite pentru pisica ei, la un cabinet veterinar.
„Ştiu că există situaţii în care un om nu tot timpul are maşina lângă el şi poate pe moment are nevoie de şofer. Cum îmi place să conduc, pot să îmi ofer serviciile de transport. Servicii de care aş avea nevoie – în primul rând de un veterinar foarte bun, având în vedere că sunt stăpână de motan”, a spus Doris Vereş.
Servicii de transport mai sunt dispuşi să asigure şi alţi clienţi ai Băncii de Timp, alături de consultanţă în contabilitate sau de oferte pentru îngrijirea copiilor. În total, în acest proiect s-au înscris până acum 50 de persoane, iar reacţiile au fost pozitive.
„Să-ţi oferi serviciile pe care le desfăşori cu plăcere contra unor servicii care nu îţi fac plăcere să le efectuezi”, a afirmat Lenuţa Sabău, contabilă. Iniţiativa a fost bine primită de cei din jur, mai ales că, spun oamenii, trăim vremuri în care toate produsele şi serviciile sunt extrem de scumpe, iar mulţi nu-şi permit luxul de a plăti pe cineva pentru a le efectua în locul lor.
26 de ţări din întreaga lume au deja Bănci de Timp. Cele mai multe sunt în Marea Britanie, peste 100 astfel de proiecte, în vreme ce în Statele Unite au recunoscute oficial 53.
Sursa: Gândul