Capodoperele sunt "ofensator de estetic văruite'', afirmă un american care a dat în judecată Muzeul Metropolitan de Artă din New York.
„Picturile „rasiste” care-l portretizează pe Hristos ca un „arian” de sex masculin ar trebui să fie eliminate de pe pereţii Muzeului Metropolitan de Artă”, susţine Justin Renel Joseph în procesul său de judecată la Curtea Supremă din Manhattan.
Realitatea e că Mântuitorul, ca un nativ din regiunea Orientului Mijlociu, a avut „părul negru ca lâna, iar pielea îi era de culoarea bronzului”, afirmă Joseph, care are 33 de ani şi este şi propriul lui avocat în acest proces.
Sursa foto: Muzeul Metropolitan de Artă “Sfânta Familie cu Îngeri” de Sebastiano Ricci
Justin Renel Joseph afirmă că a suferit un „stres personal” după ce s-a uitat la mai multe picturi din MET printre care şi tabloul lui Sebastiano Ricci – “Sfânta Familie cu Îngeri”; “Învierea” de Perugino; “Miracolul pâinilor şi a peştilor” a lui Tintoretto şi “Crucifixul” de Francesco Granacci. Şi, în special, muzeul l-ar fi ofensat pe Joseph personal, fiindcă el are „părul negru ca lâna, iar pielea îi era de culoarea bronzului”.
„Implicaţia unor caracteristici fizice asemănătoare cu trăsăturile reclamantului nu pot fi cel mai important accent din figura istorică şi publică a lui Iisus Hristos. . . care pot face ca reclamantul să se simtă, printre altele, respins şi neacceptat de societate”, este declaraţia făcute de instanţă prin intermediul documentelor oficiale.
Cu toate acestea, Muzeul Metropolitan de Artă consideră că aceste picturi sunt cele mai importante tablouri artistice şi istorice. „În perioada când tablourile au fost pictate era tipic pentru pictori să atribuie subiecţilor aceleaşi trăsături pe care le deţinea şi publicul local. Acest fenomen se manifestă, de altfel, şi în multe alte culturi”, a declarat purtatorul de cuvânt al muzeului, Elyse Topalian.
Joseph a numit includerea de către MET a acestor lucrări în colecţia sa drept „un caz extrem de discriminare.” „Ei au schimbat complet rasa Lui ca să-l facă mai estetic pentru oamenii albi. Am atacat în instanţă o instutuţie publică, care, conform Legii Drepturilor Civile din 1964, nu poate discrimina pe bază de protecţie”, a declarat Justin Renel Joseph pentru The Post.