Home » D:News » Cea mai modernă gară din România. Cum arată ea – FOTO, VIDEO

Cea mai modernă gară din România. Cum arată ea – FOTO, VIDEO

Cea mai modernă gară din România. Cum arată ea – FOTO, VIDEO
Publicat: 11.12.2015
Lucrările de modernizare a Gării Arad, care au început în 2012 şi trebuiau finalizate în iunie 2014, au fost recepţionate parţial, după investiţii de aproximativ 334 de milioane de lei, ministrul Transporturilor vizitând, joi, gara şi afirmând că e una dintre cele mai moderne din Europa de Est.

Modernizarea Gării Arad a început în aprilie 2012, făcând parte din proiectul de reabilitare a liniei de cale ferată cuprinsă între frontiera cu Ungaria (Curtici) şi Simeria, tronson inclus în coridorul feroviar pan-european, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vezi aici mai multe imagini cu Gara Arad!

Gara ar fi trebuit să fie inaugurată în iunie 2014, însă lucrările au întârziat, în prezent fiind realizat 99,9 la sută din proiect. Zilele trecute, lucrările au fost recepţionate parţial, conform reprezentanţilor CFR, care au vizitat, joi, gara, alături de ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

În mapa de prezentare oferită presei se arată că ”în urma problemelor apărute în derularea lucrărilor, antrepenorul a solicitat prelungiri ale duratei de execuţie, contractul de execuţie fiind estimat a se finaliza în luna ianuarie 2016”.

”Problemele care au generat aceste prelungiri au fost determinate de dispute CFR – antrepenor asupra fundaţiilor stâlpilor liniei de contact, detalii de execuţie ale pasarelei, modificări legislative în domeniul semnalizării trecerilor la nivel, cerinţele CFR privind instalaţia de semnalizare care au fost modificate succesiv ca urmare a implementării Proiectului Pilor ERTMS nivel 2 Bucureşti-Brazi (recepţionat în octombrie 2015)”, se arată în prezentarea CFR.

Ministrul Transporturilor a declarat că gara a devenit una dintre cele mai moderne din Europa de Est.

”Mă bucur că acest prim exemplu poate fi dat la Arad, unde tradiţia feroviară e la ea acasă, cu mai mult de 150 de ani de cale ferată. Gara este un amestec fericit de tradiţional şi modern, de utilitate şi confort pentru pasageri, dar oferă şi condiţii foarte bune pentru angajaţi”, a declarat ministrul.

El a spus că după 25 de ani de subfinanţare a infrastructurii feroviare, trebuie ”armonizate” investiţiile noi cu trenurile aflate în circulaţie, majoritatea fiind vechi.

Conform ministrului, zece trenuri noi vor fi achiziţionate în următorul an.

”În acest an am prevăzut bani pentru zece rame noi de călători. Dacă procedurile de achiziţie se vor desfăşura cu viteza dorită, vor intra în circulaţie la sfârşitul anului 2016, dacă nu, în 2017 călătorii vor beneficia de ele”, a spus Dan Costescu.

Valoarea lucrărilor la infrastructura de pe tronsonul Frontieră (Curtici) – Arad – Km 614, în lungime de 41 de kilometri (din care face parte şi Gara Arad), este de 1,38 miliarde de lei, din care aproximativ 700 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, în timp ce diferenţa este acoperită de bugetul de stat.

În Staţia CFR Arad a fost construită o pasarelă supraterană pentru călători care face legătura între peroane şi clădirea istorică a gării.

Pasarela are lifturi, scări rulante, iar pe viitor vor fi amenajate magazine şi alte tipuri de facilităţi pentru călători, de tipul celor existente în aerogări.

În perimetrul staţiei a fost construită o clădire pentru mentenanţă, care cuprinde ateliere tehnologice, laboratoare, birouri, arhive şi magazii.

Galerie foto

vezi galeria
7 foto

De asemenea, au fost refăcute peroanele şi modernizat un centru de management al traficului feroviar.

Lucările sunt efectuate de către asocierea de firme Alstom Transport S.A – Swietelsky Bau Gesell Sachaft m.b.H – Astaldi S.p.A – Euro Construct Trading’98 S.R.L – Dafora S.A.

Întrebat despre eventualele penalităţi aplicate antrepenorului pentru întârzieri, ministrul a declarat că acestea vor fi calculate la finalul proiectului.

Clădirea Gării Arad a fost construită în 1910, după planurile arhitectului arădean Ludovic Szantay. Este a treia clădire, pentru că primul tren a circulat în oraş în 25 octombrie 1858, anul deschiderii liniei Lokoshaza-Curtici-Arad.

Staţia de cale ferată Arad este un nod de cale ferată important, asigurând legături feroviare cu nord-vestul României spre Oradea, Satu Mare, Baia Mare, cu sud-vestul ţării spre Timişoara, Turnu Severin şi Serbia şi cu linii feroviare cu trafic local spre Nădlac, Brad, Sântana.

Din punct de vedere al complexităţii – număr de linii, număr de schimbătoare de cale, ramificaţii, instalaţii de semnalizare – staţia Arad este printre cele mai mari din Estul Europei, având în exploatare o lungime desfăşurată de aproximativ 35 kilometri de linie de cale ferată şi 146 de schimbătoare de cale.

Sursa: Mediafax

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase