Un tânăr soldat mutilat de o bombă din Afganistan va avea, în curând, o intervenţie chirurgicală neobişnuită – un transplant de penis, o premieră pentru Statele Unite ale Americii.
Lipsa membrelor poate fi percepută ca un simbol al războaielor, însă pierderea organului genital, o rană invizibilă pentru cei din jur, are consecinţe grave şi înseamnă stigmatizare şi jenă pentru victimă.
Organul pentru transplant va veni de la un donator decedat, iar chirurgii de la Şcoala de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din Baltimore se aşteaptă ca organul să poată funcţiona într-o lună după operaţie, atât funcţia urinară, senzorială, cât şi capacitatea de a face sex.
Potrivit Departamentului de Înregistrare a Traumelor în Apărare, din 2001 până în 2013, 1.367 de soldaţi au suferit răni la organele genitale în conflictictele armate din Irak sau Afganistan. Aproape toţi dintre ei sunt mai tineri de 35 de ani.
„Aceste leziuni genito-urinare nu sunt lucruri despre care poţi auzi sau citit foarte des. Cred că este devastator ca un tânăr soldat să se întoarcă acasă, la numai 20 de ani ai săi, cu zona pelviană complet distrusă”, adeclarat W.P. Andrew Lee, directorul departamentului de chirurgie plastică şi reconstructivă la Universitatea Johns Hopkins.
Până acum numai două transplanturi de penisuri au fost înregistrate: în 2006, în China, însă a fost un eşec, şi în Africa de Sud, în 2014, unul de succes. Aceste operaţii sunt considerate experimentale şi instituţia Johns Hopkins are permisiunea de a face 60 de astfel de intervenţii.
„Unii speră se devină taţi, eu cred că este un obiectiv realist”, afirmă Andrew Lee. Doar penisul va fi transplantat, nu şi testiculele. Deci, dacă unui pacient căruia i-a fost făcut transplantul devine tată, copilul va fi al lui genetic, nu al donatorului organului, pe când bărbaţii, care au pierdut testiculele complet şi li se face transplantul de penis, nu vor fi capabili de a avea proprii lor copii biologici.
Jeffrey Kahn, un bioetician de la Universitatea Johns Hopkins, consideră că transplantul de penis necesită o permisiune specială a membrilor familiei donatorului, precum în cazul transplantului de feţe şi mâini.
Riscurile sunt: hemoragii, infecţii, iar medicamentele necesare pentru a preveni respingerea transplantului pot creşte sansele pacientului de a se îmbolnăvi de cancer. În cazul în care transplantul va fi respins de organism, acesta va putea fi înlăturat fără a provoca daune pacientului.
Costul aproximativ al operaţiei de transpalnt de penis costă între 200.000 şi 400.000 de dolari şi poate dura circa 12 ore.