Prin urmare, consumul de alcool este departe de a fi incompatibil cu o activitate fizică regulată. Ideea că cei mai dedicaţi sportivi fac cruce pe sticlă ar fi astfel falsă dacă exerciţiul fizic îi incită să consume alcool.
Pentru a analiza legătura dintre sport şi alcool, cercetătorii de la Pennsylvania State University au examinat obiceiurile de viaţă ale unui grup reprezentativ de 150 de femei şi bărbaţi adulţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani, pe câteva perioade de câte trei săptămâni din timpul unui an. Concluziile au fost destul de clare: „Oamenii beau mai mult ca de obicei în zilele în care au o activitate fizică”, arată ei. Această legătură este valabilă în toate anotimpurile, atât la bărbaţi cât şi la femei, studenţi sau pensionari.
Datele arată că oamenii vizaţi au un consum moderat de alcool, nefiind vorba de exces. Pentru a explica această relaţie, cotidianul New York Times menţionează un studiu realizat pe animale, explicând că sportul, ca şi alcoolul, duc la o creştere a activităţii cerebrale în părţile legate de procesul de recompensă.
Unul dintre autorii studiului apreciază că şi unii factori sociologici joacă un rol important în relaţia între alcool şi sport. Spiritul de camaraderie apărut pe teren şi coabitarea cu partenerii îi pot face pe sportivi să continue la un bar local. Ar fi faimosul efect „a treia repriză”.
Sursa: 20minutes