Prima autostradă a Europei, datând din în epoca romană, va fi ”readusă la viaţă”
Unul dintre cele mai importante drumuri construite în epoca romană, Via Appia, va intra în era digitală, prin intermediul unor aplicaţii disponibile pe smartphone-uri. Programele au fost realizate de o echipă mixtă, formată din arheologi italieni şi programatori ai companiei IT Montadori Electa. Aceştia au creat aplicaţii, disponibile în limbile italiană şi engleză, ce permit turiştilor să exploreze istoria drumului roman, cu ajutorul unor mesaje audio.
Via Appia, cunoscută şi sub denumirea de Regina Viarum („Regina tuturor drumurilor”), poate fi considerată prima autostradă a Europei. Drumul a fost construit din blocuri de piatră, pentru a servi deplasării trupelor romane dinspre Roma spre portul Brindisi, de la Marea Adriatică. Via Appia a fost construită din ordinul patricianului Appius Claudiu Caecus (340-273 î.Hr.) şi avea o lungime de aproximativ 560 de kilometri.
Informaţiile disponibile în aplicaţie sunt concentrate asupra unui segment de drum, ce porneşte de la Colosseum şi se termină în zona suburbiilor Romei. Aici, turiştii pot vizita numeroase vestigii, precum: numeroase mausoleumuri, morminte, catacombe sau apeducte. Se consideră că toate aceste construcţii fac parte din cel mai mare sit arheologic de pe Glob.
Aplicaţia, denumită sugestiv Verba, funcţionează pe baza sistemului GPS al smartphone-urilor, care permite turiştilor să obţină informaţii despre istoria fiecărei locaţii, pe parcursul vizitării drumului. Astfel, pasionaţii vor avea parte de o călătorie inedită, ce va începe din perioada antică a Romei, trecând prin Evul Mediu şi epoca modernă, până în perioada contemporană.
Mai mult decât atât, specialiştii care au gândit această aplicaţie au selectat 50 de drame esenţiale legate de istoria Viei Appia. Printre legendele expuse este cea a Tulliolei, singurul copil pe care l-a avut Cicero. Se presupune că fantoma fetei bântuie şi acum legendarul drum roman.
Sursa: Discovery.com