Descoperire inedită. Sunt poate cele mai vechi fructe de pe Pământ şi se consumă şi astăzi
Arheologi din cadrul Universităţii de Stat din Pennsylvania, SUA, au făcut o descoperire inedită, în cursul săptămânii trecute. Aceştia au scos la lumină fosilele a 8 piersici, depozitate în gropi de provizii, într-un sit din sud-vestul Chinei. Cercetările demonstrează faptul că piersicile au trecut prin etapele selecţiei naturale, cu mult timp înainte ca omul să domesticească aceste fructe.
Este pentru prima dată când sunt descoperite piersici fosilizate într-un sit arheologic. Profesorul Tao Su, din cadrul Centrului de Cercetare a Botanicii din Xishuangbanna, China, a fost cel care a găsit fosilele, în apropierea locuinţei sale din oraşul Kunming. Datarea fructelor preistorice a fost făcută prin estimarea vârstei rocilor sub care acestea au fost descoperite, ajungându-se la concluzia că fosilele au aproximativ 2,5 milioane de ani.
Vârsta acestora este impresionantă, dat fiind faptul că cele mai vechi dovezi de până acum ale existenţei acestor fructe nu depăşesc 8.000 de ani şi provin tot din China. Aceste fosile sunt, însă, ale unor piersici cultivate de om şi ale unor fructe sălbatice, cum este cazul noilor descoperiri.
Cel mai probabil, piersicile vechi de milioane de ani au fost consumate de animalele preistorice, cum sunt primatele, poate chiar primii hominizi. În momentele de început ale existenţei oamenilor moderni în spaţiul actual al Chinei, aceştia au domesticit plantele găsite, printre care şi piersicii şi au diversificat soiurile iniţiale.
Chiar şi astăzi, piersicile au o importanţă spirituală pentru chinezi. Astfel, în mitologia taoistă se crede că persoana care consumă acest fruct va dobândi viaţa veşnică, iar în religia budistă piersica reprezintă simbolul frumuseţii şi a vieţii trăite cuviincios.
Sursa: psu.edu