Home » D:News » Puteţi cu adevărat să recuperaţi somnul pierdut?

Puteţi cu adevărat să recuperaţi somnul pierdut?

Puteţi cu adevărat să recuperaţi somnul pierdut?
Publicat: 05.12.2015
Cei mai mulţi dintre noi aşteptăm weekendul pentru a dormi mai mult, însă este acest obicei unul sănătos şi cu adevărat folositor?

”Este greu de ajuns la un consens în acestă privinţă”, spune medicul W. Christopher Winter, proprietarul Charlottesville Neurology and Sleep Medicine din Virginia. ”Răspunsul este că probabil puteţi recupera somnul pierdut, dar numai într-o anumită măsură. Dacă puteţi dormi puţin mai mult timp de câteva zile după o noapte albă, probabil vă va ajuta să vă simţiţi mai bine şi să fiţi mai odihniţi. Dar dacă aţi pierdut multe ore de somn timp de luni sau ani, acel somn este cel mai probabil demult pierdut”.

Într-un studiu publicat în Jurnalul de Medicină Translaţională, cercetătorii au descoperit că oamenii care suferă de deprivare cronică de somn îşi vor îmbunătăţi capacitatea de a-şi efectua sarcinile după un somn de zece ore. Cu toate acestea, ei au aflat şi că această metodă nu înlătură efectele negative ale privării de somn pe termen lung asupra sănătăţii.

La urma urmei, cinci nopţi scurte formează rapid un deficit de somn de peste 20 de ore, dar nimeni nu doarme atât de multe ore suplimentare în week-end. Dacă dormiţi mai mult, este posibil să fie cazul unor afecţiuni mai grave. Chiar şi atunci când încearcă să compenseze pentru somnul din timpul săptămânii, mulţi adulţi nu pot dormi mai mult de nouă sau zece ore în timpul weekendului. Acest lucru se explică prin faptul că, pe măsură ce înaintaţi în vârstă, vă este din ce în ce mai greu să dormiţi până mai târziu cum făceaţi în timpul adolescenţei, susţine Kristen Knutson, un antropolog biomedical de la Universitatea din Chicago. Aceasta s-a specializat în relaţia dintre somn şi sănătate. În plus, cine are timp să doarmă 48 de ore într-un weekend?

Dar chiar dacă câteva ore în plus de somn din când în când vă pot ajuta să rezistaţi mai uşor în timpul săptămânii, se poate să nu merite mereu. Atunci când programul de somn variază de la o noapte la alta, creşte riscul de obezitate precum si posibilitatea de a dezvolta boli cronice precum diabetul de tip 2 sau boli cardiovasculare, spune aceasta. Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat munca în ture ca un agent cancerigen Grup 2A.

Mai mult decât atât, somnul prelungit în weekend vă poate cauza probleme în viitor. Dacă dormiţi până la prânz duminica, vă va fi greu să vă culcaţi la ora zece noaptea pentru a vă putea trezi când sună alarma a doua zi la şase dimineaţa. ”Aşa încep majoritatea cazurilor de insomnie”, spune Christopher Winter.

Vă întrebaţi cum puteţi recupera somnul pierdut fără a vă pune sănătatea în pericol? Urmaţi aceste sfaturi.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase