Se spune că la sfârşitul secolului al XVI-lea, cunoscutul om de ştiinţă italian Galileo Galilei a aruncat de la înălţimea Turnului din Pisa mingi având greutăţi diferite, pentru a demonstra că acestea cad pe suprafaţa solului în acelaşi timp. Până atunci, se credea că obiectele cad în intervale diferite de timp, în funcţie de masa pe care acestea o au. Chiar dacă povestea pare interesantă, specialiştii susţin că este prea puţin probabil ca Galilei să fi făcut acest experiment, ci doar şi l-a imaginat.
Cu toate acestea, în cadrul Centrului de Cercetare a Gravitaţiei, din oraşul australian Gingin, a fost construit un turn de oţel, tocmai pentru a transpune în realitate experimentul pe care Galileo Galileo l-ar fi putut iniţia. Construcţia este cunoscută sub numele de Turnul Înclinat din Gingin şi are o înălţime de 45 de metri. Turnul este înclinat la un unghi de 15°, spre deosebire de cel din Pisa, a cărui înclinaţie este de doar 5°.
Construcţia este pusă la dispoziţia publicului, care poate urca cele 222 de trepte ale turnului, până a ajunge în vârf. De aici, vizitatorii pot arunca baloane umplute cu apă, pentru a oberva modul în care acestea cad pe suprafaţa solului. Astfel, ei pot demonstra ceea ce Galileo Galilei a enunţat pentru prima dată în urmă cu aproape 500 de ani.
Sursa: Amusing Planet