Dar cercetători de la Universitatea din Montreal au constatat recent că reţeaua socială poate juca un rol şi în creşterea nivelului de stres în rândul adolescenţilor.
După cum dovedesc cercetătorii, a avea mai mulţi prieteni nu este întotdeauna mai bine. Într-un studiu publicat în revista Psychoneuroendocrinology, aceştia arată că, odată ce adolescenţii au depăşit 300 de prieteni în reţeaua socială, nivelul lor de cortizol, hormonul stresului, tinde să fie mai mare decât la adolescenţii cu mai puţin de 300 de prieteni pe Facebook, relatează France Presse.
În experiment, 88 de participanţi cu vârste între 12 şi 17 ani au fost întrebaţi cum folosesc reţeaua socială Facebook, inclusiv cât de des vizitează site-ul şi câţi prieteni au, modul în care se promovează pe reţea şi cum îşi susţin prietenii online. De asemenea, au fost colectate probe de cortizol de la subiecţi de patru ori pe zi timp de trei zile, iar cercetătorii au descoperit că adolescenţii cu mai mult de 300 de prieteni pe Facebook aveau în mod constant niveluri mai ridicate de cortizol.
Desigur, Facebook nu este singurul factor de creştere a hormonului ce provoacă stresul în viaţa unui adolescent. Sunt în joc şi alte aspecte, precum pubertatea, temele şi presiunea cerinţelor şcolare.
„Dar, în timp ce şi alţi factori externi sunt responsabili de apariţia stresului, noi am estimat că efectul izolat al Facebook asupra cortizolului a fost de aproximativ 8 la sută”, a declarat într-un comunicat profesorul Sonia Lupien, principalul autor al studiului. „Am fost în măsură să demonstrăm că adolescenţii cu peste 300 de prieteni pe Facebook au niveluri de cortizol mai mari”.
În afara domeniului de aplicare a acestui studiu, este documentat faptul că niveluri ridicate de cortizol pot fi periculoase în timp, potrivit Agerpres. Un studiu anterior a constatat că stresul excesiv la tinerii adolescenţi poate duce mai târziu în adolescenţă la depresie.
„Noi nu am remarcat depresie la participanţii noştri. Cu toate acestea, adolescenţii care prezintă niveluri ridicate ale hormonului stresului nu devin imediat deprimaţi. Depresia poate să apară mai târziu”, a spus Lupien. „Unele studii au arătat că poate dura 11 ani înainte de debutul depresiei severe la copiii care au avut în mod constant un nivel ridicat de cortizol”.
Adolescenţii care sunt mari utilizatori de Facebook tind să aibă calităţi narcisiste şi să primească note mai mici la şcoală, conform unei cercetări anterioare care a evaluat simptomele depresive. Experţii estimează că a vorbi cu copiii de la o vârstă fragedă despre utilizarea reţelelor sociale poate ajuta la minimizarea unor efecte adverse ale acestor sisteme online.