Piese necunoscute dintr-un joc de table, care nu a mai fost jucat timp de 1.500 de ani, au fost descoperite într-un mormânt, în apropiere de Qingzhou City, China.
Arheologii au găsit un zar cu 14 feţe confecţionat dintr-un dinte de animal, 21 de piese dreptunghiulare cu cifre pictate pe ele şi ţiglă spartă, care servea pe post de tablă de joc. Când a fost reconstruită ţigla, a fost posibil de observat „placa decorată cu doi ochi, care erau înconjuraţi de desene ale norilor şi fulgerelor”, au scris arheologii într-un raport publicat recent într-o revistă de relicve culturale din China.
Jocul morţii?
Douăsprezece feţe ale matricei sunt numerotate de la 1 la 6 într-o formă de scriere chineză antică, cunoscută sub numele de „script Seal„. Fiecare număr apare de două ori pe zar în timp ce două feţe au fost lăsat necompletate, au observat cercetatorii.
Artefactul pare a fi parte din jocul numit “bo” sau, numită de arheologi, “liubo”. Cercetatorii care au studiat jocul Bo nu au o părere exactă despre regulile acestuia. Oamenii nu au mai jucat acest joc timp de aproximativ 1.500 de ani.
Cu toate acestea, un poem scris în urmă cu aproximativ 2.200 de ani de către un om pe nume Song Yu oferă o idee cu privire la ce este acest joc: „Apoi, cu zaruri de bambus şi piese de fildeş, jocul de Liu Bo a început; avansând împreună, ne ameninţăm reciproc. Piese sunt regale şi scorul s-a dulbat. A apărut ” Cinci alb! ” s-a strigat”, (traducere în engleză de David Hawkes).
Cavoul enorm
Mormântul are două rampe mari care duc la o scară care duce în camera de înmormântare. Lângă mormânt au fost găsite cinci gropi, în care se puneau bunurile celui decedat. În antichitate, mormântul – care este de aproximativ 100 metri lungime – a fost acoperit cu o movilă (acum distrusă).
Arheologii au găsit 26 de arbori plantaţi în mormânt de hoţii care ar fi jefuit mormântul în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. Unul dintre arbori „a făcut vizibil un schelet uman, care ar putea fi rămăşiţele unuia dintre hoţii de morminte”, au scris arheologii, care au declarat că nu ştiu când această persoană a murit, de ce a fost îngropată aici, la arbore, şi nici vârsta sau sexul ei.
Unificarea Chinei
În sec . III î.Hr. secol, un stat numit Qin, condus de un om pe nume Shi Huangdi Qin, a cucerit treptat celelalte state, inclusiv statul Qi. Qi supravieţuise până în anul 221 î.Hr., când Shi Huangdi Qin a unificat China şi a devenit primul împărat al ţării. Shi Huangdi Qin şi-a început apoi construcţia propriului său cavou, care era păzit de o armată de teracotă.