”Aurul nebunilor”, alternativa ieftină şi mai puternică la actualele baterii

18 11. 2015, 00:00

Din păcate, multe dintre materialele de înaltă performanţă necesare pentru a face baterii îşi pierd din capacităţi rapid, iar rezultatul este unul scump.

Acum, cercetatorii de la Laboratorul Federal Elveţian de Ştiinţa şi Tehnologie a Materialelor (Empa) şi Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Zurich (ETH Zurich) au creat un nou tip de baterie. Aceasta se face dintr-o serie de materiale ieftine şi promite a fi mai performantă şi de o eficienţă înaltă.

Bateria prototip foloseşte nanocristale compuse din sulfură de fier, mai bine cunoscut ca pirită sau „Aurul nebunilor”, pe poziţie de catod, sodiu ca electrolit şi magneziu pentru anod. Toate aceste materiale sunt, relativ, ieftine şi abundente pe piaţă. Spre exemplu, nanocristalele din sulfură de fier se fac prin simpla presare a sulfului cu fierul solid uscat, în timp ce un kilogram de magneziu este de aproximativ 15 ori mai ieftin decât o cantitate comparabilă de litiu.

Economii suplimentare ar putea veni şi din modl în care este construită bateria. Folia de aluminiu este perfect adecvată pentru a acumula şi conduce electricitatea, spre deosebire de bateriile din litiu (Li-ion), care au nevoie de folie de cupru şi sunt comparabil mai scumpe.

Deşi producţia de baterii noi, în prezent, este mai mică decât a celor Li-ion, cercetătorii cred că preţul mic va permite utilizarea acestora pentru a construi celule de depozitare enorme pentru centrale electrice.

O altă sugestie de la oamenii de ştiinţă este că o baterie suficient de mare ar putea fi utilizată pentru stocarea pentru un an întreg a energiei de la o centrală nucleară, de exemplu. În esenţă, în cazul în care o baterie destul de mare este construită, acesta ar putea stoca mulţi terawaţi de energie.

„Întregul potenţial al unei baterii nu a fost elucidat, încă. Dacă vom rafina electroliţii, vom putea creşte tensiunea electrică a celulei hibrid din sodiu-magneziu şi vom putea extinde durata de viaţă a acestui ciclu”, a declarat profesorul Maksym Kovalenko, membrul Departamentului de Chimie din ETH Zürich şi Bioştiinţă Aplicată şi cercetător la Empa.

Investitorii sunt în căutarea unui sprijin pentru a continua cercetarea şi pentru a aduce această tehnologie pe piaţă.

Sursa: Gizmag

FRANŢA SUB TEROARE. Nimeni nu îşi imagina că la mai puţin de o săptămână după tragedia din Paris se poate întâmpla aşa ceva

Montarea instalaţiei GPL pe maşină. Avantaje, dezavantaje, costuri şi procedură

Ce hotel din România a intrat în Top 3 cele mai frumoase construcţii “reci” din Europa