Mai mult decât atât, această mătase este atât de uşoară şi de rezistentă, încât poate fi utilizată la confecţionarea de veste anti-glonţ. Până de curând, materia primă folosită a fost fibra proteică, produsă în mod natural de păianjeni, însă două firme japoneză au reuşit să realizeze în mod artificial această mătase.
Fibra sintetică a fost creată de specialişti ai firmelor Spiber şi Goldwin, din Japonia, iar produsul rezultat a fost denumit „Moon Parka”. Acasta a fost utilizat pentru a crea un nou tip de material, QMONOS, ce urmează să fie folosit pentru conceperea echipamentului necesar astronauţilor angrenaţi în programul spaţial Apollo.
Noul tip de fibră este rezultatul unui proces de fermentaţie, ce foloseşte o anumită clasă de microbi. Folosirea fibrei în schimbul materialelor pe bază de substanţe petroliere, ar putea duce la diminuarea efectelor negative pe care le au poluanţii rezultaţi în urma producerii de materiale textile.
„Moon Panka” va fi disponibil pe piaţă începând cu anul viitor, însă doar în Japonia. Preţul materialului nu a fost făcut public, însă este posibil ca acesta să nu fie unul foarte scăzut. Un exemplu în acest sens este echipamentul produs dintr-un material similar, „Himalayan Parka”, folosit în expediţiile montane şi care costă 649 de dolari.
Specialiştii Spiber speră ca preţul producerii mătasei artificiale va scădea în următorii ani, chiar dacă cercetarea asupra materialului a început încă din 2008. Scopul celor două firme este de a reduce preţul de producţie a materialului la cel mult 100 de dolari / kilogram.
Sursa: Discovery