Avioanele de linie vor circula pe rute tot mai lungi datorită unor super-aeronave – VIDEO
Proiectul conceput de arabi se bazează pe un nou tip de avion, ce încorporează tehnologiile folosite la aeronavele Airbus A350-900ULR şi Boeing 777-8. Una dintre caracteristicile avionului Boeing este faptul că îşi poate plia aripile, în timp ce aterizează pe pistele aeroporturilor.
Noile aeronave ale companiei Qantas vor efectua curse pe distanţe tot mai lungi, începând cu anul 2017. În acest sens, avionul Boeing 787-9 va înlocui modelul 747, urmând să circule pe ruta Perth – Londra. De asemenea, reprezentanţii Singapore Airlines au anunţat că, din anul 2018, va exista o cursă directă Singapore – New York, ce va dura aproximativ 19 ore. Timpul petrecut pentru parcurgerea celor 15.300 km va reprezenta un nou record mondial. Astfel de curse nu reprezintă o noutate pentru industria aviatică, ele efectuându-se pe rute diverse, printre care Bangkok – Los Angeles, Chicago – Delhi sau Singapore – New York.
Călătoriile pe trasee lungi au devenit din ce în ce mai rare, începând cu anii 2009-2010, când preţul combustibilului a atins valori nemaiîntâlnite. Acest factor, cuplat cu efectele crizei economice din aceeaşi perioadă, a făcut ca numărul pasagerilor care călătoresc pe distanţe lungi să crească semnificativ, de la an la an. Astfel, până în 2013, călătoriile efectuate pe trasee foarte mari au fost sistate.
Prima măsură la care s-au gândit companiile aviatice a fost cea de a mări capacitatea de transport a combustibilui, la bordul avioanelor de linie. Această iniţiativă nu a rezolvat, însă, problema. Era nevoie de eforturi suplimentare. În acest sens, specialiştii Singapore Airlines au decis ca, începând cu 2018, să fie reluată cursa spre New York, însă cu un avion Airbus A350-900ULR. Aparatul de zbor este construit din materiale compozite, care dau avionului o greutate redusă, consumul de combustibil fiind redus cu aproape 25 de procente. Mai mult decât atât, avionul va avea o capacitate de stocare a kerosenului de 165.000 de litri, care îi va permite să zboare pe o distanţă de aproximativ 16.700 km, mai mult decât oricare alt avion de linie construit până acum.
Cu toate acestea, cred specialiştii, cursele pe distanţe foarte lungi vor rămâne apanajul unei categorii foarte restrânse de oameni. Motivul principal îl constituie preţul unei astfel de călătorii, dar există printre noi persoane care, pur şi simplu, doresc să facă escale pe parcursul rutei, pentru a se odihni sau a vizita anumite obiective turistice.
Sursa: Financial Times