Au fost inventate costumele de baie ce absob poluarea din apă
This browser does not support the video element.
Piesa vestimentară este confecţionată dintr-un material printat 3D, a cărui compoziţie este alcătuită din cauciuc sintetic şi burete reciclat. Materialul absorbant nu este unul folosit în mod obişnuit, ci unul conceput special de specialiştii Universităţii din California, în urma unor cercetări care au durat aproximativ 4 ani. Buretele a fost creat cu scopul de a reţine particulele chimice poluante din apă, putând avea, totodată, rolul de a desaliniza mediul acvatic. Materialul spongios a fost realizat pe bază de zaharoză, modificată la nivel molecular. Suprafaţa buretelui are o porozitate ridicată, ceea ce înseamnă că absoarbe substanţele cu care intră în contact, dar este şi hidrofob, pentru că nu absoarbe apa.
În timpul absorbţiei, particulele contaminante trec din apă în porii interiori ai materialului, ceea ce înseamnă că acestea nu vor intra în contact cu pielea. Buretele nu permite eliberarea acestor substanţe, decât dacă este încălzit la o temperatură de peste 1000 oC. Cu toate acestea, buretele îşi pierde din proprietăţi dacă este folosit de mai mult de 20 de ori. Utilizatorii noului tip de costum de baie pot înlocui buretele cu unul nou, cel folosit urmând să fie destinat reciclării.
Chiar dacă cercetorii Universităţii din California au fost cei care au conceput materialul absorbant, designerii de la Eray Carbajo au venit cu ideea încorporării buretelui într-un costum de baie. Produsul rezultat, denumit „Spongesuit”, a fost distins cu premiul întâi în cadrul competiţiei de design vestimentar „Reshape 15”.
Sursa: Live Science