Fiecare dintre noi îşi doreşte să călătorească. Aceste experienţe joacă un rol important în formarea personalităţii şi contribuie la dezvoltarea ta culturală. Din orice calatorie te vei întoarce acasă cu un bagaj nou de trăiri şi energie.
Vizitarea destinaţiilor unanim cunoscute precum Paris, Viena sau Madrid oferă senzaţia de împlinire, dar ce emoţii, satifacţie şi euforie provoacă descoperirea locurilor mai puţin explorate ne poţi spune după ce vei vizita oraşele de mai jos.
Bergamo este “Cel mai frumos oraş de pe deal” din Lombardia, afirmă scriitoarea Janette Griffiths. Din păcate este, în mare măsură, ignorat de turişti în favoarea oraşului apropiat Milano. Piazza Vecchia este “una dintre cele mai atrăgătoare în Italia”, mai spune scriitoarea
“Este un oraş fermecător cu ziduri, cu străzi mici, în care puteţi savura o îngheţată şi, de asemenea, este locul perfect pentru a explora zona rurală – Lombardia şi lacurile italiene. Întreg oraşul, dar şi împrejurimile, sunt atât de romantice, parcă făcute perfect pentru o vacanţă scurtă de primăvară”, relatează jurnalista şi crainicul de la BBC Sian Williams, admiratoare a acestui oraş.
Vitoria-Gasteiz, Spania
“Vitoria-Gasteiz este bijuteria uitată din Ţara Bascilor, umbrită de surorile sale sclipitoare: Bilbao şi San Sebastian”, potrivit jurnalistului de la The Times, Tim Pozzi.
“Începând cu seara devreme şi până la miezul nopţii, atmosfera din jurul pieţei centrale şi din străzile secundare înghesuite de baruri rămâne una de sărbatoare, o atmosferă pe care nu am mai văzut-o în altă parte. Este specificul acela mediteranean, unde oamenii se plimbă, discută, închină pahare cu vin, în timp ce bătrânii joacă cărţi, iar copiii se zbenguie chiar pe treptele bisericilor venerabile”, mai adaugă Tim Pozzi.
S-au păstrat palatele nobililor din secolul XV şi XVI, superbe bijuterii din Belle Epoque, case înguste frontal stau pentru a fi admirate, iar galeriile de artă si muzeele aşteaptă să fie explorate, în timp ce piesa de rezistenţă a oraşului este catedrala Santa Maria, construită în secolul XIII.
Tavira, Portugalia
“Situat pe râul Gilão, acest oraş emană un farmec autentic portughez”, afirmă jurnalista britanică Helen Pickles.
“Hoteluri mari sunt puţine, biserici sunt multe, bărcile de pescuit se înghesuie pe apă şi toată lumea are timp să lenevească. Straturile de istorie pot fi văzute aici, de la săpăturile feniciene, uşile decorate islamic, la renascentist şi barocul înfloritor. Cu toate acestea, culorile sunt cele care te fascinează: pereţii albi, gresia orbitoare şi olanele de un roşu înflăcărat”, adaugă Helen Pickles.
“Am urcat străzile pietruite pe meterezele ruinei Castelo şi am coborât privirea peste valurile de acoperişuri triunghiulare şi ipohondrice, peste cupolele graţioase şi turnurile celor 22 de biserici ale oraşului. Râul întins în laguna Ria Formosa, o rezervaţie naturală bogată mărginită de un lanţ de 13 km de Nisipurile de Aur”, afirmă Helen Pickles.
Osijek, Croatia
“Oraş modest ca dimensiune (114.000 locuitori), este nemaipomenit de pitoresc, situat pe râul Drava. Atracţiile sale includ un centru fortificat, The Tvrda, ce datează din secolul al XVIII-lea, splendida neo-gotică Biserica Sf. Petru şi Sf. Pavel şi strada impunătoare Europska Avenija, de-a lungul căreia pot fi văzute câteva exemple excelente ale arhitecturii Art Nouveau, populară în această parte a lumii la sfârşitul secolului al XIX-lea”, descrie oraşul jurnalistul Adrian Bridge.
Vizitatorii ar trebui să ia în considerare şi excursii de o zi spre nord, în satul Karanac, perfect conservat în sil tradiţional şi spre vest, la ferma Djakovo, în care sunt crescuţi caii lipiţani albi de o celebritate mondială sau spre sud, până la Vukovar, oraşul de pe Dunăre care a devenit un simbol al războaielor iugoslave. În caz contrar, spre nord, pentru a admira în singurătate Coasta Dalmată şi portul cu ziduri, Zadar.
Skopje, Macedonia
“Cu hamamurile sale măreţe, amestecate cu străzile pavate şi atmosfera pieţelor alimentare, Skopje este un oraş est european extrem de diferit”, afirmă artista Sara Evans.