Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi greci şi americani, fiind considerată una dintre cele mai importante ale anului 2015. Cercetările au avut loc în apropierea arhipelagului Fourni, un complex de 13 insule, având o suprafaţă totală de aproximativ 44 km2.
Arhipelagul este situat între insulele Samos şi Icaria, din Marea Egee, iar poziţia acestuia a fost foarte importantă de-a lungul istoriei: el este aşezat la întretăierea rutelor de comerţ ce străbăteau în trecut Marea Egee, atât de la nord la sud, cât şi de la est la vest.
Cercetarea navelor a fost făcută de arheologi ai Eforatului Grec al Antichităţilor Subacvatice şi RPM Nautical Foundation, care au lucrat cot la cot cu scafandri şi pescarii din zonă. Finanţarea proiectului a fost făcută de către Honor Frost Foundation, un ONG care se ocupă de cercetările de arheologie subacvatică întreprinse în partea de est a Mării Mediterane.
Datarea obiectivelor descoperite a scos la iveală faptul că navele aparţin unei perioade cuprinse între epoca greacă arhaică (700-480 î.Hr.) şi sfârşitul Evului Mediu (sec. XVI). Peste jumătate dintre epave sunt din epoca romană târzie (300-600 d.Hr.).
Rezultatele cercetărilor sunt cu atât mai importante cu cât pe trei dintre navele descoperite s-au găsit numeroase vase ceramice, printre care şi amfore. Acestea datează şi ele din perioade diferite, de la epoca greacă arhaică (700-480 î.Hr.) până la artefacte prelucrate în secolele II – III d.Hr. Cele mai reprezentative dintre acestea au fost scoase la suprafaţă, urmând a trece prin procedurile specifice restaurăii şi conservării, iar, mai apoi, vor fi expuse în mai multe muzee.
Este posibil ca, în viitor, numărul navelor descoperite în largul arhipelagului grecesc Fourni să crească. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că arheologii au cercetat, până în acest moment, doar 5% din suprafaţa de coastă a arhipelagului. În acest sens, specialiştii plănuiesc să revină anul viitor, pentru a-şi continua cercetările.
Sursa: Discovery