10 documentare mai înfricoşătoare decât filmele horror. Ai curajul să le vezi? VIDEO
Aceste fapte au fost transpunse în cadrul unor documentare, pe care vi le prezentăm mai jos:
1. The woman who wasn’t there (2012)
Documentarul ne aduce în centrul atenţiei pe Tania Head, o femeie din NewYork, care a supravieţuit atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceasta a reuşit să scape de la etajul 78 al uneia dintre clădiri, fiind puternic rănită. Ulterior, Tania a devenit membru fondator al unei asociaţii care îi sprijină pe cei care au trecut prin experienţe similare cu a sa. Spectaculozitatea filmului constă în faptul că numele real al femeii este Alicia Esteve Head şi nu a fost implicată, sub nicio formă, în evenimentele din septembrie 2001.
2. Cropsey (2009)
Vreme de câteva decenii, copiilor din statul american New York le era cunoscută legenda lui Cropsey, criminalul despre care se spunea că îi tortura dacă nu erau cuminţi. Regizorii documentarului, care au crescut cu acest mit, au pornit pe străzi pentru a afla adevărul. Acesta a fost mult mai dur decât se aşteptau producătorii, pentru că, pe parcursul filmărilor, a fost identificat un copil suspect de crimă, care ar fi putut inspira leganda lui Cropsey.
3. Child of rage (1990)
La prima vedere, Beth Thomas părea să fie o fetiţă cât se poate de normală, până în anul 1990, când HBO a difuzat documentarul Child of rage. Pe parcursul acestuia, Beth este intervievată în faţa camerei de luat vederi, iar ceea ce povesteşe este de necrezut.
Fetiţa a fost victima unei agresiuni sexuale, fiind trimisă, împreună cu fratele ei mai mic, într-un centru de plasament, apoi dată spre adopţie unei familii. Beth Thomas a fost puternic afectată de cele întâmplate, după cum se poate vedea în documentar. Pe parcursul interviului, micuţa îşi manifestă dorinţa de a fi închisă singură în camera sa, pentru a putea fi împiedicată să-l ucidă pe fratele ei.
4. Capturing the Friedman (2003)
Regizorul acestui documentar, Andrew Jarecki, descrie aici profilul unei familii tipice din New York-ul anilor 1980: părinţii Arnold şi Elaine, ce locuiesc împreună cu cei trei copii ai lor, Seth, David şi Jesse. În 1987, însă, Arnold Friedman şi fiul său Jesse sunt acuzaţi de molestarea unor copii, fiind puşi sub control imediat după aceea.
5. The cove (2009)
Documentarul are în prim-plan torturile la care sunt supuşi delfinii din apropierea coastei japoneze din apropierea satului Taiji. Vieţuitoarele marine sunt ucise pentru profit şi vândute apoi pe piaţa neagră. Regizorul filmului, Louie Psihoyos, reuşeşte, împreună cu echipa sa, să descopere locul în care delfinii sunt prinşi şi anihilaţi, capturând pe peliculă momentele de barbarie.
În anul 2010, această producţie cinematografică a primit, din partea Academiei Americane de Film, „Premiul pentru cel mai bun film documentar”.
6. Interview with a cannibal (2011)
Documentarul îl are ca personaj principal pe japonezul Issei Sagawa, care, în anul 1981, fiind student al Universităţii Sorbona din Paris, o ucide pe una dintre colegele sale, olandeza Renee Hartevelt. În timpul interviului pe care îl oferă realizatorilor filmului, Sagawa povesteşte cum a ucis-o pe colega lui, după care a violat-o şi a tranşat-o, pentru a o devora după aceea.
În ciuda celor întâmplate, japonezul a fost declarat debil mintal şi nu a putut fi judecat într-un tribunal. A urmat expulzarea sa în Japonia, unde a fost internat într-un sanatoriu. În 1986, Sagawa a fost eliberat, devenind imediat o celebritate.
7. Suicide forest (2011)
Una dintre cele mai neobişnuite atracţii turistice din Japonia este Aokigahara, un petic de pădure aflat la baza muntelui Fuji. Motivul pentru care oamenii vizitează acest loc nu este unul tocmai plăcut: oamenii vin aici pentru a-şi pune capăt zilelor, cei mai mulţi prin spânzurare sau supradoză de droguri. Pe parcursul filmului, pot fi văzute rămăşiţele celor care s-au sinucis de-a lungul timpului în Aokigahara.
8. The act of killing (2012)
Filmul documentar prezintă una dintre cele mai mari atrocităţi petrecute vreodată pe teritoriul statulului indonezian. Este vorba de uciderea a peste un milion de persoane, în timpul revoltelor anticomuniste din anii 1965-1966.
Anwar, unul dintre liderii revoltei din insula Sumatra, a ucis cu propria mână aproximativ 1000 de oameni. Documentarul îl are în centrul atenţiei tocmai pe acest conducător al revoltei, devenit, între timp, o proeminentă figură militară. Indonezianul este intervievat de regizorii Joshua Oppenheimer şi Christine Cynn, pe parcursul filmului nominalizat în anul 2013 la Premiile Oscar, categoria „Cel mai bun film documentar”.
9. The Cheshire murders (2013)
În vara anului 2007, medicul William Petit trece printr-o traumă îngrozitoare. Într-o zi de iulie, doi intruşi, Steven Hayes şi Joshua Komisarjevsy, dau buzna în casa lui William, îl leagă pe acesta în subsolul clădirii şi încep să devasteze totul în calea lor. Cei doi atacatori o violează pe soţia medicului şi pe cele două fiice adolescente ale sale. Apoi, cei doi dau foc casei, lăsându-şi victimele să moară. Ca prin minune, medicul reuşeşte să scape din subsol şi să supravieţuiească incendiului.
10. In a town this size (2011)
Personajul principal al filmului documentar este Bill Dougherty, un medic pediatru, care a activat în anii ’60 – ’70, în oraşul american Bartlesville, din statul Oklahoma. Motivul pentru care medicul a atras atenţia opiniei publice îl constituie faptul că, de-a lungul carierei sale, a molestat sexual sute dintre pacienţii săi, fără ca nimeni să fi aflat de cele întâmplate.
Sursa: Mental Floss