Ce trebuie să ştiţi despre raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi legătura dintre cancer şi consumul de carne
Jurnaliştii de la New York Times au oferit răspunsuri unor întrebări legate de această analiză.
1.Ce legătură ar putea să existe între carne şi cancerul de colon?
Cărnurile procesate, precum cârnaţii sau hot dog, au fost sărate, conservate sau afumate pentru a fi îmbunătăţită aroma şi pentru a avea o perioada de valabilitate mai mare. Oamenii de ştiinţă s-au îngrijorat mult timp că acest fel de procesare duce la formarea chimicalelor cancerigene. În cazul cărnurilor roşii- carne de vită, de porc sau de miel, problema este felul în care sunt gătite, nu modul de procesare. Prăjirea în tigaie sau pregătirea lor la grătar crează substanţe care pot fi cancerigene, inclusiv aminele aromatice heterociclice.
Analiza OMS a descoperit o legătură între consumul de carne procesată şi cancerul de colon, însă a şi recunoscut că legătura dintre carnea roşie şi cancer nu a fost găsită.
2. Există vreun mod sănătos de a găti carnea?
Nu există suficiente informaţii pentru a şti dacă prepararea cărnii pe grătar sau fierberea acesteia ar putea diminua riscul de cancer.
3. Care este riscul?