Cele trei planete urmează un curs similar în fiecare dimineaţă din ultimele zile ale lui octombrie, întâlnindu-se în orizontul de Est, cu o oră înainte de răsăritul Soarelui. Jupiter, Marte şi Venus formează un triunghi, ce poate fi observat din orice locaţie a Pământului.
Punctul culminant al fenomenului se va desfăşura în dimineaţa zilei de joi, 29 octombrie. În acel moment, planetele vor fi atât de apropiate încât vor forma un sistem ce poate fi încadrat în interiorul Carului Mare.
Spaţiul de separare dintre aştri va fi de doar 5o, amatorii de astronomie putând observa cei patru sateliţi naturali principali ai lui Jupiter: Io, Europa, Ganymede şi Callysto. Chiar dacă planetele vor părea atât de aproape, în realitate distanţele dintre Jupiter, Marte şi Venus sunt foarte mari, acestea variind între 0,69 şi 6AU. 1AU (Astronomical Unit) reprezintă unitatea de măsură egală cu distanţa dintre Terra şi Soare (aproximativ 150 de milioane de km).
În luna noiembrie, cele trei corpuri cereşti vor începe să se îndepărteze. În zilele de 6 şi 7 noiembrie, Luna se va apropia de Jupiter, Marte şi Venus, atât de mult încât cei patru aştri vor putea fi văzuţi laolaltă pe cer, înainte de răsăritul Soarelui.
Recomandări pentru pasionaţii din România
Şi pasionaţii de astronomie din România pot să observe conjuncţia dintre Venus, Jupiter şi Marte, iar specialiştii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti recomandă analizarea acestora mai multe zile la rând.
„Din punct de vedere astronomic, este spectaculos să fie urmărite mai multe zile la rând, ca să se vadă cum se mişcă. Dacă te uiţi doar o secundă (la aceste planete, n.r.), nu este nimic spectaculos, pentru că vezi doar trei stele”, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
El precizează că Venus şi Jupiter au fost mai apropiate una de alta începând din 24 octombrie şi până pe 27 octombrie. „Venus se mută şi o să treacă pe lângă Marte între 1 noiembrie şi 4 noiembrie. O să treacă şi Luna pe lângă ele, pe 6, 7 şi 8 noiembrie. Ele o să rămână pe cer cam în aceeaşi zonă, până pe la mijlocul lui noiembrie”, a explicat Adrian Sonka.
Potrivit acestuia, cele trei planete se pot vedea cu ochiul liber de oriunde, dimineaţa, dacă condiţiile meteorologice permit acest lucru. „Pot fi observate începând cu ora 04.00 şi până când răsare Soarele, pe la 06.30-07.00”, a precizat Sonka.
Sursa: IFL Science