Buncărul a fost construit de guvernul Norvegiei, în anul 2008, iar construcţia sa a costat aproximativ 9 milioane de dolari. În cadrul acestuia sunt depozitate 860.000 de mostre de seminţe, provenind din fiecare ţară a lumii.
Construcţia a fost proiectată pentru a rezista oricărui tip de calamitate naturală la care poate fi expusă planeta noastră. Astfel, în cazul unei catastrofe de proporţii, mostrele de seminţe ar ajuta umanitatea să-şi recapete echilibrul şi să poată continua producerea de alimente în mod normal.
În luna septembrie, autorităţile care au în administrare depozitul au fost nevoite să retragă o parte din seminţele adăpostite în apropierea Polului Nord. Buncărul face parte dintr-o reţea mondială de păstrare a rezervelor de alimente, cunoscută sub numele de International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA), al cărui sediu s-a aflat, până de curând, în oraşul sirian Aleppo. Din cauza conflictului desfăşurat pe teritoriul Siriei, ICARDA a fost nevoită să-şi mute sediul în Liban, deşi rezervele de seminţe ale ţării au rămas adăpostite la Damasc.
Oficialii Republicii Siriene au raportat probleme în menţinerea stocului de seminţe, solicitând retragerea cotei proprii din rezervele adăpostite în Norvegia. Între timp, stocul de provizii rămas în Siria a început să fie relocat în afara graniţelor statului.
Sursa: Discovery