La acest lucru se lucrează destul de intens, iar cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au reuşit să fie cu un pas mai aproape de îndeplinirea acestui vis. Ei au fabricat nişte panouri solare transparente care pot fi folosite şi ca geamuri. Astfel, radiaţiile sunt absorbite fără a împiedica lumina să pătrundă în interiorul clădirii pe care sunt montate.
În cadrul acestui proiect, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe preluarea radiaţiilor care oricum nu pot fi văzute de ochiul uman, în timp ce lumina din spectrul vizibil poate trece neafectată prin materialul din care este confecţionat. Asta le face cu adevărat transparente şi este aproape imposibil să existe vreo diferenţă între un geam normal şi un asemenea panou.
Unul din inconvenientele sistemului dezvoltat de cei de la Universitatea din Michigan este că panourile funcţionează cu atât mai bine cu cât segmentele de geam sunt mai mici. Dacă acestea depăşesc o anumită dimensiune, ele devin aproape inutile.
De asemenea, placarea în totalitate a clădirilor cu astfel de panouri ar fi o risipă, întrucât acestea funcţionează doar dacă au lumină directă de la soare, adică dacă sunt instalate pe partea sudică, atât timp cât nu există vegetaţie sau alte clădiri în cale.
Preţul unui asemenea panou transparent încă nu a fost stabilit, dar mai mult ca sigur va fi mai mare decât al unui geam simplu.
Sursa: Newsweek