În cele zece pagini care îi sunt dedicate în revistă, Papa critică sistemul capitalist şi spune că aşteaptă „alegeri concrete” în urma conferinţei ONU despre climat, care trebuie să aibă loc la Paris în luna decembrie.
Pentru el, „capitalismul şi profitul nu sunt diabolice dacă nu le transformăm în idoli”, subliniind că cele două elemente nu sunt diabolice „dacă rămân la stadiul de instrumente”. În schimb, insistă el, „dacă banii şi profitul cu orice preţ devin fetişuri pe care le adorăm, dacă aviditatea se află la baza sistemului nostru social şi economic, atunci societăţile noastre se îndreapă spre ruină”.
Acesta a subliniat că „oamenii şi creaţia în ansamblul său nu trebuie să servească banii: consecinţele a ceea ce este pe punctul de a se întâmpla sub ochii tuturor!”.
„Omenirea trebuie să renunţe la idolatrizarea banilor şi să plaseze în centru fiinţa umană, demnitatea sa, binele comun, viitorul generaţiilor care vor popula Pământul după noi”, insistă Papa, făcând referire la protejarea planetei.
Evocând conflictele actuale, în special cele din Siria şi din Irak, el face apel la acţiune „în faţa urgenţei”, fără a se omite combaterea „cauzelor”. „Să ne întrebăm de ce sunt atâtea războaie şi atâtea violenţe (…) Să nu uităm de asemenea, ipocrizia celor puternici de pe pământ care vorbesc despre pace, dar care, pe sub mână, vând arme”, subliniază el, solicitând „construirea de modele de dezvoltare economică care plasează în centru fiinţa umană şi nu banii”.
Foarte implicat de la începutul pontificatului său în lupta pentru protecţia mediului, Francisc şi-a manifestat speranţa că Conferinţa de la Paris pe tema climatului (COP21) „va putea contribui la decizii concrete, împărtăşite de ceilalţi şi care să fie valabile, pentru binele comun, pe termen lung”.
„Creştinul este înclinat spre realism, nu spre catastrofism. Tocmai de aceea nu putem ascunde un lucru evident: sistemul mondial actual este nesustenabil”, a spus Papa.
„Casa noastră comună este poluată, ea nu încetează să se deterioreze. Avem nevoie de angajamentul tuturor. Trebuie să îl protejăm pe om de propria sa distrugere”, a avertizat acesta.
Pe plan personal, Papa Francisc a mărturisit că „mereu a fost un preot al străzii”. „Bineînţeles că mi-ar plăcea să mănânc o pizza bună cu prietenii”, ceea ce este „aproape imposibil” de acum înainte, a spus el. Însă „ceea ce nu lipseşte niciodată este contactul cu oamenii”, a încheiat Suveranul Pontif.
Sursa: Mediafax