Dependenţa de computere provoacă „amnezie digitală”

12 10. 2015, 08:55

Dr. Maria Wimber, de la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie, afirmă că tendinţa de a căuta informaţii „împiedică formarea de amintiri pe termen lung”.

Studiul, care a examinat obiceiurile de memorare a şase mii de adulţi din Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda şi Luxemburg, relevă că peste o treime dintre subiecţi apelează mai întâi la computere, pentru a-şi aminti informaţii.

Sondajul sugerează că acest lucru are un impact pe termen lung al dezvoltării de amintiri, pentru că informaţia obţinută prin apăsarea unor taste poate fi imediat uitată.

„Creierul nostru pare să consolideze o amintire, de fiecare dată când ne aducem aminte de ea, iar în acelaşi timp să uite informaţia irelevantă care ne distrage”, afirmă dr. Wimber.

Studiul concluzionează că oamenii s-au obişnuit să folosească dispozitivele tehnologice ca pe o „extensie” a creierului şi avertizează asupra evoluţiei aşa-numitei „amnezii digitale”, în care oamenii sunt gata să uite informaţii importante, fiind convinşi că le pot recupera imediat de pe un dispozitiv digital.

Sursa: BBC