Prima misiune privată pe Lună
Aceste misiuni se vor desfăşura fără echipaj uman. În cadrul contractului semnat cu Rocket Lab, trei dintre lansări sunt menţionate ferm, iar celelalte două sunt deocamdată opţionale. Conform programului misiunii, modulul robotizat MX-1 va fi lansat spre Lună cu ajutorul rachetei Electron, aparţinând Rocket Lab. Prima astfel de misiune va avea drept obiectiv aselenizarea în siguranţă a modulului robotizat şi testarea diferitelor sisteme de bord. În cadrul acestor misiuni este avută în vedere şi deplasarea modulului la suprafaţa Selenei dar şi adunarea de mostre de rocă şi readucerea lor pe Pământ.
„Principalul obiectiv al companiei noastre este de a demonstra că putem oferi servicii complete — nu doar aselenizarea, ci şi revenirea de pe Lună”, a declarat Bob Richards, co-fondator şi CEO al companiei Moon Express.
Dacă aselenizarea modulului MX-1 se va desfăşura fără probleme încă de la prima misiune, „am putea să căpătăm încredere şi să încercăm să aducem şi nişte mostre înapoi”, a adăugat el, precizând că revenirea pe Pământ cu mostre de pe Lună reprezintă un obiectiv fixat pentru cea de-a treia misiune, dar poate fi încercat şi mai devreme în funcţie de modul în care decurg celelalte două misiuni.
Cele două lansări opţionale care fac parte din contract constituie o plasă de siguranţă pentru Moon Express în cazul în care, din diferite motive, nu vor putea fi atinse obiectivele încă din primele trei misiuni.
Semnarea acestui contract impune compania Moon Express drept marea favorită la câştigarea premiului „Google Lunar X Prize”, un premiu în valoare de 20 de milioane de dolari ce va fi oferit pentru aselenizarea unui modul robotic construit din fonduri private până la sfârşitul anului 2017. În afara aselenizării modulul trebuie să se şi deplaseze minim 500 de metri la suprafaţa Selenei şi să transmită fotografii şi înregistrări video HD înapoi pe Pământ. Echipa de pe locul doi va primi 5 milioane de dolari, iar alte 5 milioane de dolari vor fi oferite drept premiu pentru atingerea altor obiective specifice.
În prezent în competiţia pentru Google Lunar X Prize mai sunt implicate 16 echipe.
Racheta Electron, cu diametrul de 1,2 metri şi lungimea de 16 metri, este concepută să transporte o încărcătură de maxim 150 de kilograme pe o orbită heliosincronă, la aproximativ 500 de kilometri deasupra Pământului. Deocamdată însă această rachetă în două trepte nu este operaţională. Primele lansări în scopuri comerciale ale acestei rachete vor avea loc în cursul anului viitor.
Compania „Rocket Lab este încântată de începerea colaborării cu Moon Express pentru lansarea modulului său spaţial şi pentru a oferi sprijin pentru această misiune ambiţioasă”, conform lui Peter Beck, CEO al Rocket Lab.
Din punct de vedere al preţului de 4,9 milioane de dolari, o lansare cu racheta Electron este chiar ieftină prin comparaţie, spre exemplu, cu o lansare cu o rachetă Falcon 9, aparţinând companiei Space X, care costă în jur de 60 de milioane de dolari.
Sursa: Agerpres