EFECTUL ireversibil al fumatului. La a câta generaţie se transmit efectele ţigărilor fumate în timpul sarcinii
Faptul că obişnuinţele pe care părinţii le au chiar înainte de conceperea copilului îi vor influenţa genele este binecunoscut. S-a demonstrat anterior că un copil al cărui tată era gras la momentul conceperii fătului are şanse mari să devină supraponderal. Totodată, ADN-ul unui copil poate fi schimbat pe viaţă din cauza a ceea ce a mâncat mama lui înainte de a rămâne însărcinată.
Se cunoaşte faptul că fumatul afectează activitatea genetică. Acum s-a demonstrat că acest viciu se extinde la nivel genetic chiar la a doua generaţie. stfel, între 10% şi 22% dintre nepoţii şi nepoatele ale căror bunici au fumat în timpul sarcinii, deşi mamele lor nu au avut acest viciu, au dezvoltat diverse forme de astm.
Rezultatul a fost obţinut după analizarea a aproape 45.000 de bunici şi peste 65.000 de nepoţi din Suedia.
„Numărul copiilor diagnosticaţi cu astm a crescut constant în ultimele decenii, iar aceast studiu i-ar putea ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine riscurile de expunere de la generaţia precedentă părinţilor”, a declarat autoarea studiului, Caroline Lodge, de la universitatea Melbourne din Australia.
Următorul pas este studierea comportamentului bunicului: are acelaşi efect dacă şi el fumează?
Sursa: Discovery