Svalbard Global Seed Vault păstrează mai mult de 700.000 de mostre distincte de seminţe trimise de ţări din toată lumea, iar recent responsabilii acestui depozit au primit o cerere din partea Siriei de a-i fi înapoiate seminţele depozitate aici, informează CNN.
În momentul începerii războiului în Siria, în 2011, directorul unui program similiar desfăşurat pe teritoriul acestei ţări – International Centre for Agricultural Research in Dry Areas (ICARDA) – a reuşit să scoată din ţară seminţele şi să le trimită fie la Beirut (Liban), fie pe arhipelagul Svalbard.
Ţinând cont de criza declanşată de război, oamenii de ştiinţă din această ţară se află în situaţia de a cere seminţele pentru a putea reface culturile, în vederea asigurării hranei populaţiei. Astfel, ICARDA a solicitat cele 130 de cutii, ce conţin 116.000 de seminţe, din depozitul din Svalbard.
Ministrul norvegian al Agriculturii, Sylvi Listhaug, a declarat pentru publicaţia VG că sirienii vor seminţele pentru a le planta în această toamnă. Seminţele obţinute de la această recoltă vor fi apoi trimise din nou la depozitul din Svalbard. „Seminţele vor fi trimise în alte ţări din Orientul Mijlociu, deoarece Siria este încă în război, dar din motive de securitate nu vor dezvălui despre ce ţări este vorba”, a declarat acesta.
Svalbard Global Seed Vault este situat pe un versant de pe insula Spitsbergen, Norvegia, şi a fost numit „Seiful Apocalipsei” deoarece varietăţile de seminţe stocate în nordul Norvegiei ar putea să repună pe picioare agricultura chiar şi după un cataclism care ar distruge toate culturile din lume.
„Ar fi greu să relatezi istoria omenirii fără să faci referire la ce se află în această cameră. Diversitatea este poliţa noastră de asigurare„, spune Cary Fowler, unul dintre iniţiatorii proiectului.