Probleme cu discipolul de culoare al Sfântului Nicolae
„Este un subiect care ţine de societate şi nu de politică”, a spus Mark Rutte.
Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării rasiale a afirmat vineri într-un raport că personajul în cauză este „înfăţişat uneori într-un fel care reflectă stereotipuri negative”, fiind perceput de mulţi ca „o rămăşiţă de sclavie”.
Zwarte Piet (Petru cel Negru), îmbrăcat de obicei într-un costum medieval pestriţ, purtând o perucă afro, cu faţa vopsită în negru şi buzele roşii, îl însoţeşte pe Sfântul Nicolae când împarte cadouri.
Apreciind că nici tradiţii culturale profund înrădăcinate nu justifică practici discriminatorii şi stereotipuri, comitetul recomandă ca statul să promoveze activ eliminarea acestor caracteristici ce reflectă stereotipuri negative”, au adăugat experţii.
Guvernul olandez consideră însă că tradiţiile populare nu ţin de el: „Ce melodii se cântă de Sfântul Nicolae, cum se sărbătoreşte Paştele…nu constituie totuşi obiectul politicii”, a mai spus Mark Rutte.
După dezbateri deosebit de aprinse, Sfântul Nicolae din 2014 a însemnat începutul unei schimbări în ceea ce îl priveşte pe Zwarte Piet, care a fost însoţit prima oară de „Petru Brânză”, cu faţa vopsită în galben, şi de „Petru goffre cu caramel” (prăjitură tradiţională), cu faţa vopsită în dungi bej.
Mulţi olandezi refuză ca o tradiţie menită să le reprezinte ţara să fie modificată la presiunea unei „minorităţi” care consideră că este victima discriminării.
Dezbaterea în privinţa caracterului rasist al personajului Zwarte Piet se înteţeşte în fiecare an în Olanda la apropierea sărbătorii de Sfântul Nicolae, aminteşte AFP.
Sursa: Agerpres