Până în 2050, temperaturile mai ridicate determinate de schimbările climatice ar putea distruge jumătate din stratul rămas de gheaţă din zona muntelui Tian Shan, a estimat studiul, potrivit căruia, acest gheţar constituie o sursă esenţială de apă pentru locuitorii din Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan, precum şi ai unei părţi din nord-vestul Chinei.
„Gheţarii sunt de fapt imense rezervoare de apă. Ei pot echilibra volumul de apă între anii umezi şi cei uscaţi”, a declarat unul dintre coautorii studiului, Doris Duethmann, de la Centrul german de cercetare în domeniul geoştiinţelor din Potsdam. „Pe parcursul unui an, precipitaţiile de iarnă sunt stocate până vara în gheţar, când acesta se topeşte”, a explicat cercetătoarea.
Gheţarii din Tian Shan pierd în medie 5,4 miliarde de tone de gheaţă pe an din anii 1960, iar suprafaţa lor s-a redus cu circa 3.000 de kilometri pătraţi. Viteza de reducere a gheţarilor a crescut mult în anii 1970 şi 1980.
Potrivit studiului, modelele climatice indică temperaturi de vară mai mari în deceniile următoare, de-a lungul celor 2500 km din zona munţilor Tian Shan, făcând astfel gheţarii chiar mai vulnerabili decât până acum, a menţionat studiul.
O creştere cu două grade Celsius a temperaturilor de vară între anii 2021 — 2050 ar însemna probabil o pierdere suplimentară în volum de 50 la sută a gheţarilor până la mijlocul secolului al XXI-lea.
„Din moment ce lunile de iarnă din regiune sunt foarte uscate şi munţii sunt atât de înalţi, gheţarii primesc cea mai mare parte din căderile de zăpadă în cursul verii”, a declarat un alt cercetător care a luat parte la elaborarea acestui studiu, Daniel Farinotti.
„Acest lucru înseamnă că o creştere a temperaturii contribuie atât la topirea, cât şi la reducerea alimentării gheţarilor”, a mai spus sursa citată.
Peste un miliard de oameni din întreaga lume, în special din Asia şi America de Sud, obţin mai mult de jumătate din necesarul lor de apă potabilă din topirea sezonieră a zăpezii şi a gheţarilor. Unele zone aride din Asia Centrală sunt dependente de această sursă de apă.
„Situaţia este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere atât continua creştere a populaţiei locale, cât şi contracţia gheţarilor, fenomen care ar urma să aibă loc din cauza schimbărilor climatice”, susţine studiul.
Sursa: Agerpres