S-a terminat cu mâncarea la conserve. Astronauţii vor mânca pentru prima dată salată din producţie proprie
Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) vor mânca, în curând, salata roşie producţie proprie. Luni, aceasta va fi culeasă din „grădina” pusă la punct într-un laborator al SSI, scrie gizmodo.com.
Jumătate din cantitatea de salată va fi consumată proaspătă, în vreme ce jumătatea cealaltă va fi împachetată, congelată şi trimisă pe Pământ, pentru a fi studiată de oamenii de ştiinţă.
Seminţele de salată au fost plantate de 8 iulie, de astronautul Scott Kelly. De atunci, timp de 33 de zile, au fost ţinute într-un adăpost special, dotat cu LED-uri roşii, verzi şi albastre. Lumina roşie şi cea albastră sunt două dintre cele mai importante părţi ale spectrului pentru producerea fotosintezei.
Lumina verde, în schimb, a fost adăugată pentru ca plantele să capete culoarea obişnuită pentru oameni.
FOTO: gizmodo.com
„Lungimile de undă albastre şi roşii sunt condiţia minimă pentru ca plantele să crească”, a explicat Ray Wheeler, cercetător la Kennedy Space Center. „Sunt, probabil, cele mai eficiente în ceea ce priveşte conversia puterii electrice. LED-ul verde ajută la sporirea percepţiei vizuale umane a plantelor”, a completat specialistul.