Site-ul StillTasty a realizat un studiu pentru a le explica tuturor consumatorilor când anume ar trebui să arunce alimentele din frigider.
USDA (US Department of Agriculture) subliniază că putem consuma alimentele şi după data expirării, deşi nu vom fi niciodată invincibili în faţa unor eventuale boli. „Dacă alimentele nu sunt păstrate în mod corespunzător, apar bacteriile, care pot fi dăunătoare”, explică specialiştii americani.
În general, trebuie să ţinem cont nu de ceea ce scrie pe ambalaj, ci de momentul în care am cumpărat alimentul respectiv şi l-a desigilat.
Carnea de pui
Potrivit USDA, carnea de pui poate fi depozitată în frigider timp de 1-2 zile de la cumpărare. Dacă puiul este gătit şi ambalajul sigilat, alimentul rezistă 3-4 zile în frigider. Odată deschis, puiul va mai fi „bun” timp de 3-4 zile. Still Tasty precizează că puiul poate fi ţinut în congelator timp de 9 luni.
Carnea de vită, porc, miel
Acest produs va fi bun de consumat timp de 3-5 zile lejer. În congelator, carnea poate fi ţinută 6-12 luni şi îşi va păstra calitatea maximă.
Ouăle
Ouăle pot fi depozitate timp de 3-5 zile după cumpărare. Îngheţate, acestea pot fi consumate chiar şi după un an.
Şunca
Cât timp putem ţine şunca în frigider, înainte să o aruncăm la gunoi? Dacă ambalajul nu mai este sigilat, şunca poate fi ţinută în frigider timp de 2 săptămâni. După deschiderea ambalajului, şunca poate fi consumată după maximum 7 zile.
Nucile
Pot fi ţinute maximum 12 luni în cămară, scrie StillTasty.
Un borcan deschis de unt de arahide
Dintr-un borcan desfăcut de unt de arahide, consumatorul se poate delecta 3-4 luni, dacă este ţinut în debaraua casei. Refrigerat, untul de arahide poate fi consumat mai mult timp.
Tăiţeii lasagna
Deschisă sau nu, o cutie de tăiţei lasagna poate fi consumată în siguranţă chiar şi după trei ani.
Ciocolata
Ciocolata ambalată poate fi păstrată mai mult timp decât am fi crezut. StillTasty ne sfătuieşte să depozităm ciocolata la temperatura camerei timp de 6-9 luni (chiar dacă ambalajul este desfăcut).
De asemenea, ciocolata poate fi conservată cu ajutorul temperaturilor scăzute. „Ca regulă generală, refrigerarea poate „prelungi” termenul de valabilitate cu 25%, în timp ce congelarea îl poate prelungi cu 50%. Cutia de ciocolată trebuie pusă într-o pungă de plastic special concepută pentru îngheţ şi produsul va rezista 12-18 luni”, scrie StillTasty. Totuşi, în cazul produselor din ciocolată realizate în casă, durata de „viaţă” este de 2-3 săptămâni.
Laptele
Dacă laptele este ţinut în frigider, poate fi consumat şi la o săptămână după termenul de expirare. Putem extinde valabilitatea laptelui prin congelare. Bineînţeles că dacă laptele miroase sau arată necorespunzător, poate fi aruncat la gunoi.
Lăptucile
Vor rezista chiar şi o săptămână în frigider. Pe de altă parte, acestea nu au gust bun dacă sunt îngheţate. Pentru o prospeţime desăvârşită, site-ul îi sfătuieşte pe consumatori să spele lăptucile doar înainte de a le mânca.
Iaurtul
Iaurtul ambalat, refrigerat, poate fi ţinut până la 7-10 zile în frigider. Îngheţat, acesta se păstrează 1-2 luni. Odată deschis, iaurtul va avea un gust optim timp de 5-7 zile.
Somonul
Somonul ambalat poate fi ţinut în frigider până la două zile de la data cumpărării. Congelat, acesta rezistă 2-3 luni.
Ketchup-ul
În cămară, ketchup-ul rezistă chiar şi un an. Desfăcut, acesta este bun de consum o lună (debara) şi şase luni (frigider).
Vinurile
Un vin roşu desfăcut îşi va menţine prospeţimea timp de 3-5 zile în frigider. În congelator, poate fi consumat chiar şi după 6 luni. Acelaşi interval este valabil şi în cazul vinului alb.
Sticlele sigilate de vin roşu sau alb vor fi bune de consum chiar şi după 3 ani. Să mai spunem şi că un vin bun poate fi bun chiar şi după un secol?
Mierea
Mierea poate fi ţinută în cămară oricât de mult doriţi, scrie StillTasty.
Sursa: Business Insider