Cum ajung unii dintre noi să fie introvertiţi
Studii anterioare arătaseră că bebeluşii cu greutate mică la naştere (—1,5 kg) sau născuţi înainte de 32 de săptămâni de sarcină au un risc mai mare de a avea un coeficient de inteligenţă (IQ) mai mic sau de a dezvolta simptome de autism.
Dar nici unul dintre aceste studii nu a luat în considerare personalitatea acestor copii la vârstă adultă. Această perspectivă a fost abordată acum de o echipă de cercetători de la departamentul de psihologie al Universităţii Warwick din Coventry, Marea Britanie, condusă de profesorul Dieter Wolke.
„Rezultatele arată că acei copii născuţi cu o greutate mai mică de 1,5 kg sau înainte de luna a 8-a de sarcină au un risc mai mare de a fi adulţi cu personalitate socială discretă, uşor neliniştiţi, mai puţin susceptibili de a-şi asuma riscuri, mai rigizi şi cu o mai slabă comunicare”, au declarat autorii studiului.
În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste persoane au fost mai puţin înclinate să consume alcool, să fumeze sau să ia droguri.
Studiul a urmărit 200 de adulţi în vârstă de 26 de ani care au fost născuţi prematur sau au avut greutate mică la naştere. Cele 200 de persoane au furnizat informaţii cu privire la toate evaluările lor de personalitate. Acest grup a fost comparat cu un alt grup de control de 197 de persoane născute la termen şi cu greutate normală. Toţi au făcut parte dintr-un studiu longitudinal efectuat în Bavaria (Germania), care a urmărit copii născuţi între ianuarie 1985 şi martie 1986, precizează fr.canoe.ca.
Din punct de vedere psihologic, cercetătorii cred că aceste comportamente şi personalitatea pot fi rezultatul modificărilor funcţiei cerebrale din cauza naşterii premature. Modificările sunt situate în mare parte în cortexul frontal orbital care este regiunea implicată în reglementarea socială şi a cogniţiei.
„Acest lucru poate fi explicat şi prin faptul că de multe ori părinţii copiilor prematuri sunt foarte implicaţi şi foarte protectori cu ei. De aici şi capacitatea scăzută a celor mici să îşi asume riscuri. Un studiu retrospectiv publicat în decembrie 2011 în revista ‘Developmental Disabilities Research Reviews’ a sugerat că un control parental strict şi restrictiv ar putea provoca schimbări în trăsăturile de personalitate ale copiilor, cum ar fi creşterea nevrozelor”, susţin autorii studiului, citaţi de fr.canoe.ca.
Sursă: Agerpres