Reprezentanţii familiilor regale din Macedonia au fost îngropaţi în trei morminte de pe dealul Marele Tumulus, din oraşul Vergina, situat în nordul Greciei. Arheologii sunt de acord că în cel de-al treilea mormânt se află fiul lui Alexandru cel Mare, Alexandru al IV-lea. Se crede că rămăşiţele regelui Filip s-ar afla în cel de-al doilea mormânt. Se pare însă că nu este aşa.
În anii 1970 au fost escavate scheletele din primele două morminte. În urma unor analize realizate cu ajutorul unor tehnici moderne de criminalistică, Antonis Bartsiokas, de la Universitatea Democrit din Tracia, a descoperit că regele Filip ar fi fost înhumat în primul mormânt, nu în cel de-al doilea.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au folosit imaginile de la computer tomograf pentru analiza dinţilor, a oaselor pelviene şi a celor craniene. Ei au dedus faptul că în primul mormânt se aflau rămăşiţele unui bărbat care a murit la 45 de ani şi care a avut o înălţime de circa 1,6 metri. Oasele piciorului stâng indicau o îmbinare rigidizată a genunchiului (denumită anchiloză), dar şi semne de fuziune osoasă rezultată cel mai probabil în urma unei inflamaţii cauzate de o traumă severă. Chiar deasupra genunchiului, ei au găsit o rană cauzată de un proiectil ce l-a lovit cu o viteză mare. Toate acestea i-au convins pe cercetători că este vorba despre rămăşiţele regelui Filip.
Ei s-au arătat uimiţi de faptul că acesta a reuşit să supravieţuiască acestor răni într-o perioadă în care nu existau antibiotice.
Alături de rege, în primul mormânt se aflau rămăşiţele unei fete de 18 ani şi a unui nou-născut. Acestea aparţin, cel mai probabil, soţiei regelui, Cleopatra, şi a fiului lor. Ambii au fost ucişi la scurt timp după moartea regelui.
În aceste condiţii, cercetătorii cred că în cel de-al doilea mormânt se află rămăşiţele regelui Arrhidaeus, fratele vitreg al lui Alexandru cel Mare, şi ale soţiei sale Euridice.
Sursă: IFLScience