Rămăşiţele a 86 de evrei care au murit în camerele de gazare naziste în anul 1943 au fost descoperite într-un institut medical din estul Franţei.
Cadavrele victimelor au fost aduse din lagărele naziste în oraşul Strasbourg şi au devenit „obiecte de studiu” pentru profesorul de anatomie nazist August Hirt, cunoscut pentru experimentele efectuate asupra evreilor.
Unele dintre cadavre sunt complete, în timp ce altele sunt dezmembrate şi arse, scrie independent.co.uk. S-a presupus iniţial că evreii morţi au fost îngropaţi într-o groapă comună, în 1946, după eliberarea Strasbourg-ului de către trupele aliate, survenită doi ani mai devreme.
Istoricul Raphael Toledano a găsit însă rămăşiţele abandonate de 70 de ani în laboratorul medical din Strasbourg. Toledano, alături de directorul institutului, Jean-Sebastien Raul, au identificat, printre alte rămăşite, un borcan cu „fragmente de piele umană”, aparţinând victimelor din camerele de gazare.
Cercetătorii au găsit în laboratorul morbid şi câteva tuburi în care erau depozitate intestine şi părţi din stomac. Rămăşiţele au fost păstrate de un profesor de medicină legală din cadrul facultăţii de medicină de la Strasbourg, Camille Simonin, care a investigat crimele lui Hirt.
O scrisoare redactată de Simonin în 1952 i-a oferit lui Toledano un indiciu privind locul în care se află rămăşiţele evreilor. Autorităţile locale doresc să predea resturile umane comunităţii evreieşti din Strasbourg, urmând ca acestea să fie îngropate în cimitirul din Cronenbourg.
Hirt a fost un căpitan SS care a devenit preşedinte al Universităţii Reich-ului la Strasbourg, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul războiului, Hirt a lucrat alături de alţi medici care făceau experimente pe evreii de la Auschwitz. Hirt s-a sinucis în 1945, la scurt timp după ce a aflat că va fi judecat pentru crime de război.