Poate suna ca o întrebare ciudată, însă una din 3.000 de persoane văd, într-o melodie, nişte versuri sau nişte sunete obişnuite culori.
Pharrell Williams, Billy Joel şi Vincent Van Gogh se numără printre personalităţile despre care oamenii de ştiinţă spun că ar avea o condiţie neurologică numită ”sinestezie sunet-culoare” sau cromostezie.
Un cercetător crede, însă, că într-o mai mică măsură, cu toţii putem avea un răspuns neurologic similar atunci când ascultăm muzică, iar acest lucru poate fi determinat cu ajutorul unui test.
Cei interesaţi îşi pot face testul AICI.
Testul a fost realizat de profesorul Stephen Palmer, de la Universitatea California, Berkeley şi constă în ascultarea a cinci fragmente muzicale şi alegerea a trei culori care corespund cel mai bine sunetelor.
”Cred că persoanele care nu au o sinestezie văd culorile pe care le văd pentru că folosesc asocierile emoţionale care sunt comune atât muzicii cât şi culorilor”, spune Palmer.
Spre exemplu, prima piesă, care aparţine lui Bach, are un tempo rapid şi este într-o notă majoră, ceea ce o face să sune veselă şi puternică. În consecinţă, Palmer crede că este asociată cu culorile vesele, pline de viaţă.
Unele dintre persoanele cu cromostezie spun că atunci când ascultă o melodie, culorile sunt proiectate în exterior, nu există doar în capul lor, ca atunci când încercăm să asociem o culoare cu un sunet.
Pe de altă parte, din cercetările lui Palmer reiese că şi cei cu cromostezie fac aceste asocieri în interior şi de multe ori, asocierile sunt corelate cu sentimentele generate de un anumit sunet.
Sursă: Daily Mail