De ce simţim emoţiile puternice în piept?

16 07. 2015, 12:11

Oamenii de ştiinţă nu ştiu cu certitudine ce se întâmplă atunci când avem aceste trăiri. Robert Emery şi Jim Coan, profesori de psihologie la Universitatea din Virginia cred că ar fi vorba despre o reacţie generată de cortexul cingular anterior, o regiune a creierului despre care se crede că regulează reacţiile emoţionale.

Ei sugerează că acest cortex cingular anterior devine mai activ în timpul unor situaţii stresante. Mai exact, cercetătorii cred că regiunea stimulează nervul vag, care conectează creierul de piept şi abdomen. Această stimulare ar fi cea pe care am resimţi-o noi drept durere în piept.

Într-un studiu din 2013, cercetătorii de la Universităţile Aalto, Turku şi Tampere au vrut să vadă ce sentimente duc la aceste senzaţii. Ei au rugat 700 de persoane să arate pe o ”hartă” a corpului uman unde resimt anumite emoţii.

Concluzia a fost că rezultatele sunt similare, indiferent de cultură. Anumite emoţii, cum ar fi mânia, anxietatea sau teama pot fi grupate într-o singură categorie deoarece se manifestă similar. Pe de altă parte, voluntarii au arătat că fericirea şi iubirea ”activează” întreg corpul.

Cercetătorii au explicat că aceste senzaţii, bătăile puternice ale inimii sau strângerea pieptului, ar putea fi activate pentru a ne ajuta să răspundem la anumite dificultăţi din mediul înconjurător şi să facem faţă la anumite ameninţări, spre exemplu, prin ajustarea activităţilor sistemelor cardiovasculare şi nervoase.

Sursă: IFLScience