Românii vor produce şi testa aeronavele fără pilot AirStrato – VIDEO
ARCA începe astfel, oficial, activitatea în Statele Unite ale Americii. În acest sens, luni, preşedintele ARCA, Dumitru Popescu, şi guvernatoarea Susana Martinez au anunţat începutul activităţii ARCA Space Corporation în Las Cruces, New Mexico. Această activitate va include producerea şi testarea aeronavei fără pilot AirStrato şi a seriei de rachete Haas, la noile facilităţi ale ARCA din aeroportul Las Cruces – New Mexico, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Conform sursei citate, compania va investi 1,2 milioane de dolari pentru demararea activităţii. Departamentul de Dezvoltare Economică din New Mexico va contribui cu 500.000 de dolari pentru construcţia noului hangar şi spaţiu de producţie de 1.300 de metri pătraţi. Oraşul Las Cruces, de asemenea, va scuti ARCA Space de la plata chiriei pe o perioadă de un an, pentru clădirea de birouri, showroom şi hangar, valoarea estimată fiind de 55.000 de dolari.
Susana Martinez, guvernatoarea statului New Mexico, a declarat: „Sunt entuziasmată de faptul că ARCA Space a ales Las Cruces ca centru pentru producţia aeronavei electrice inovative AirStrato, diversificând astfel economia statului New Mexico. Nu numai că acum New Mexico are un mediu de afaceri competitiv, dar şi o infrastructură aerospaţială puternică prin Laboratorul de Fizică al Universităţii din New Mexico şi prin Spaceport America, poziţionând New Mexico ca leader al industriei”.
Conform comunicatului, ARCA Space Corporation s-a angajat să creeze cel puţin 100 de slujbe bine plătite pentru următorii 100 de ani, cu un salariu mediu de 52.000 dolari.
Sursă: YouTube
„Construcţia şi testarea sistemului aerian electric fără pilot de mare performanţă, AirStrato, este fundaţia pe care construim activitatea noastră aici în Las Cruces. Dar este departe de finalul scopurilor noastre. Două vehicule spaţiale, aflate în prezent în dezvoltare la ARCA Space vor fi aduse aici in viitorul apropiat pentru testare, producţie şi operare, din Spaceport America. Mă refer la racheta suborbitală Haas 2B, destinată pentru turismului spaţial şi la racheta orbitală Haas 2C, destinată lansărilor comerciale orbitale”, a declarat preşedintele ARCA Space, Dumitru Popescu.
ARCA Space intenţionează să devină unul dintre marii actori pe noua piaţă emergentă a avioanelor fără pilot, cu aplicaţii nelimitate pentru aeronava AirStrato, ca experimente stratosferice, transmisie de date, supravegherea graniţelor, misiuni de salvare şi în caz de dezastru, accesibile ca preţ, chiar şi organizaţiilor mici şi persoanelor private.
Sursă: YouTube
AirStrato este o aeronavă fără pilot de mari dimensiuni, unică pentru performanţele mari şi costul redus. Este destinată pentru a realiza o punte între aeronavele militare de performanţe şi costuri ridicate şi dronele mici cu preţuri şi performanţe reduse, disponibile comercial. Există două variante disponibile, aeronava stratosferică AirStrato Explorer cu autonomie prelungită şi AirStrato Pioneer, concepută pentru zboruri de joasă altitudine. Ambele variante pot fi echipate cu panouri solare sau propulsie hibridă. Compania lucrează în prezent cu Centrul de Testare în Zbor NMSU pentru a obţine certificare FAA.
„MVEDA- Departamentul de Dezvoltare Economică, autorităţile locale, Mesilla Valley Economic Development Alliance şi Universitatea de Stat din New Mexico, cu toţii au jucat un rol important în aducerea acestui minunat proiect în New Mexico”, a declarat secretarul Departamentului Economic al Statului New Mexico, Jon Barela. „Pe măsură ce New Mexico continuă să câştige viteză, în eforturile de creare de locuri de muncă, privim cu entuziasm la mai multă colaborare pentru a atrage afaceri în statul nostru”, a mai spus Jon Barela.
ARCA Space Corporation este o companie americană de cercetare şi dezvoltare, care a fost fondată ca ONG în România. În 16 ani de activitate, înainte de a se muta în Statele Unite, ARCA a reuşit să desfăşoare 15 misiuni. ARCA a fost printre cei mai importanţi concurenţi în competiţia de 10 milioane de dolari Ansari X-Prize, în cadrul căreia a lansat racheta Demonstrator 2B. După competiţia Ansari X-Prize, ARCA a fost implicată în Google Lunar X-Prize, reuşind să lanseze mai multe misiuni stratosferice, care au culminat cu lansarea rachetei Helen 2. În 2012, ARCA a obţinut un contract în valoare de 1,4 milioane de dolari de la Agenţia Spaţială Europeană, pentru a testa paraşutele de reintrare atmosferică a sondei spaţiale din cadrul programului ExoMars. În 2014, ARCA a mutat activitatea în SUA, „din cauza corupţiei din domeniul cercetării aerospaţiale din România”, potrivit comunicatului.
În prezent, ARCA Space Corporation lucrează la finalizarea testelor de zbor pentru aeronava AirStrato şi pentru testarea rachetelor Haas 2B şi Haas 2C. Haas 2B este proiectată pentru turismul spaţial şi va oferi o experienţă reală astronauţilor săi, similară cu racheta Redstone, folosită pentru a duce primul american în spaţiu. Haas 2B va fi operată din Spaceport America. Haas 2C este un lansator orbital low-cost în două trepte, capabil să plaseze o sarcină utilă de 400 kilograme pe orbita joasă. O variantă într-o singură treaptă a rachetei Haas 2C a fost prezentată în anul 2012, în faţa Guvernului României.