Un curs de doar două ore îi poate face pe delincvenţii juvenili mai puţin agresivi. În ce constă el
Cercetătorii cred că un curs de conştietizare emoţională, care durează două ore şi ţinteşte transformarea tinerilor delincvenţi în persoane mai puţin agresive, ar putea oferi o soluţie pentru reducerea semnificativă a severităţii infracţiunilor lor pe viitor.
Psihologii au înregistrat o scădere de 44% a severităţii infracţiunilor comise de delincvenţi recidivişti la şase luni după ce au luat parte la un curs care le-a permis să îşi dezvolte abilitatea de a recunoaşte emoţiilor altor persoane.
În cadrul studiului a fost analizat comportamentul a 50 de delincvenţi juvenili cu o vârstă medie de 16 ani. Participanţii la studiu au fost rugaţi să identifice expresiile faciale ale unor persoane corelate cu diferite sentimente, precum cele de fericire, tristeţe sau furie, prin intermediul unor fotografii arătate pe laptop şi să descrie un moment care i-a făcut să simtă aceste emoţii. Ei au fost rugaţi ulterior să mimeze emoţiile în oglindă.
Participanţii la studiu au fost testaţi astfel de două ori. Psihologii au colectat, totodată, date legate de activitatea infracţională a acestora timp de şase luni după ce testul fusese finalizat.
Cercetătorii vor să extindă pe viitor studiile la grupuri de tineri cu vârste mai scăzute, axându-se în principal pe copii care sunt supuşi riscului de a dezvolta cu timpul comportamente antisociale ca rezultat al violenţei, abuzului de droguri, problemelor de sănătate şi afecţiunilor psihiatrice.
„Antrenarea recunoaşterii emoţiilor ar putea să le ofere copiilor o cale mult mai pozitivă în viaţă, una care nu include infracţiuni grave sau violenţă împotriva altora, în beneficiul societăţii şi al lor”, a declarat liderul echipei de cercetători de la Universitatea din Cardiff care a lucrat la acest studiu.