În condiţiile unei migraţii excesive începute la finalul secolului al XIX-lea în Gangi, un sat de munte din Sicilia, primarul a decis să dea câte o casă oricui face o solicitare în acest sens. Singura condiţie este ca, în decurs de patru ani, noul proprietar să restaureze casa.
Costurile pentru reparaţii sunt însă uriaşe în contextul în care locuinţele, care datează din secolul al XIII-lea, sunt extrem de derăpănate. Multe dintre ele au fost abandonate în urmă cu câteva generaţii, în 1890, când sicilienii au emigrat în Statele Unite. Migraţia a continuat şi în secolul XX. Peste 1.700 de locuitori din Gangi s-a stabilit la New York între anii 1892 – 1924 în căutarea visului american. Începând din anii 1930 – 1940, Argentina a devenit destinaţia preferată a sicilienilor. Dacă în 1950, Gangi avea 16.000 de locuitori, în prezent populaţia este în număr de 7.000.
În ciuda costurilor ridicate pentru repararea locuinţelor, iniţiativa primarului pare să aibă succes. Peste 100 de locuinţe au fost date, cei mai mulţi dintre noii proprietari fiind chiar sicilieni în căutare de locuinţe liniştite pentru weekend.
„Noi nu vrem noi locuitori doar pentru că au bani. Noi vrem să ştim ce intenţionează să facă cu aceste case”, afirmă Giuseppe Ferrarello, primarul din Gangi. Potrivit acestuia, sunt încurajaţi cei care vor să dezvolte o activitate economică.
Sursa: New York Times