Atracţia faţă de o altă persoană se manifestă prin creşterea activităţii în amigdală, o masă de nuclei de forma unei migdale aflată în profunzimea lobului temporal, medial faţă de hipotalamus. Acest lucru te încurajează să urmezi obiectul atracţiei şi să îţi arăţi dorinţa.
Schimbările chimice încep să apară în creierul tău chiar înainte de a întreţine relaţii sexuale. În timpul unui sărut, bărbatul transmite femeii testosteron prin intermediul salivei. Hormonul este responsabil de agresivitate şi este asociat de foarte multe ori cu sexul.
Relaţiile sexuale declanşează anumite reacţii chimice în creier, diferite în funcţie de gen. La bărbaţi, activitatea din amigdală este încetinită, odată ce nevoia este satisfăcută, iar întreaga frenezie din creier încetineşte. Femeile se află aproape într-o stare de panică atunci când întreţin relaţii sexuale şi sunt pregătite pentru o situaţie intensă.
Activitatea în cortexul orbitofrontal, o zonă a creierului aflată chiar în spatele ochiului stâng, încetineşte la femei în timpul sexului. Această parte a creierului este corelată cu dorinţa de autoevaluare. Astfel, în timp de întreţin relaţii sexuale femeile sunt capabile să se concentreze mai degrabă asupra actului în sine decât a felului în care arată în acest timp.
Şi alte părţi ale creierului îşi încetinesc activitatea în timpul sexului, precum cortexul prefrontal şi polii lobilor temporali, responsabili cu organizarea cunoştinţelor pe care le avem despre lume şi cu observarea mediului înconjurător.
Prin intermediul actului sexual, creierul este inundat cu dopamine, substanţe care te fac să te simţi bine. Sexul cauzează apariţia acestui „drog natural” care influenţeză hipotalamusul, amigdala şi tuberculul olfactiv.